Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Verspillingsvrij Weekmenu

Doe je mee aan de Verspillingsvrije Week? De recepten en tips op deze pagina helpen je om deze week geen eten te verspillen.

Het Verspillingsvrije Weekmenu is zo samengesteld dat je geen eten hoeft over te houden. Zo doe je de ene helft van de witte kool in de quinoa (woensdag), en de andere helft in de Toscaanse maaltijdsoep (zaterdag). Mochten er toch ingrediënten overblijven, dan krijg je bewaaradviezen en suggesties wat ermee te maken.

Vergeet niet eerst je voorraad te checken voor je ingrediënten gaat kopen. Heb je nog veel in huis? Bedenk dan op basis hiervan recepten voor een aantal dagen. En vul aan met recepten van deze pagina.

Onder het Verspillingsvrije Weekmenu vind je nog meer receptinspiratie. Wat zijn nou typisch handige recepten voor oud brood en restjes groente, aardappelen, rijst, pasta, fruit en zuivel.

Eet deze week de recepten van het Verspillingsvrije Weekmenu en verspil geen voedsel.

Maandag:
Aardappelcurry met courgette en wortel

Currygerechten zijn ideaal voor het opmaken van aardappels en groente. In dit gerecht gaat ook gember. Doe gember die over is in de thee, of vries het in schijfjes (of geraspt) in. Gebruik voor de currypasta een schone lepel, dan blijft het langer goed (zo'n 2 maanden in de koelkast).

Dinsdag:
Penne met chili-knoflookkruim

Lekkere pasta met kruim gemaakt van oud brood, hazelnoot, knoflook en chili. Oud brood is ook handig om gehakt of burgers mee aan te maken (zie hamburger van vrijdag). Om te voorkomen dat brood uitdroogt, vries je het direct na aankoop in (1 maand houdbaar). Wikkel verse kruiden die je overhebt in velletjes vochtig keukenpapier (5 dagen houdbaar), of vries ze in. Bekijk de video kruiden invriezen.

Woensdag:
Quinoa met groente en walnoten

Snel en makkelijk recept. Met quinoa en noten uit de voorraadkast, en erwten uit de vriezer. In het gerecht gaat ook witte kool. Bewaar het restant van de kool afgedekt in de koelkast. Gebruik dit stuk zaterdag in de maaltijdsoep ribollita. Een halve citroen bewaar je met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast (max. 4 dagen). Lekker in de thee, in een karaf water, bij vis of peulvruchten.

Donderdag:
Italiaans stamppotje met veldsla

Een stamppotje als dit is ideaal om sla of andijvie in te verwerken. Sla die overblijft, serveer je morgen bij de burger. Of eet het bij de lunch. Maak rucola, veldsla en andere verpakte slasoorten uiterlijk op de 'te gebruiken tot'-datum op. Een aangebroken verpakking is maximaal 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gerookte makreel is geopend nog maximaal 2 dagen houdbaar. Makreel over? Eet het morgen bij de lunch op dit broodje.

Vrijdag:
Hamburger met groente en yoghurtdip

Luid het weekend in met deze lekkere hamburger. Serveer het restant sla van gisteren erbij, of andere groente die nog in je koelkast ligt. De yoghurtdip is ideaal voor het opmaken van yoghurt (of kwark). Heb je een pak dat over de datum is? Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het nog goed is. Producten met een verlopen 'ten minste houdbaar tot'-datum zijn vaak nog prima bruikbaar. Meer over de houdbaarheidsdatum.

Zaterdag:
Ribollita (maaltijdsoep)

In soep kan vrijwel alles wat je overhebt (aan eten). In deze van origine Toscaanse maaltijdsoep gaan onder andere stukken kool, bonen en tomatenblokjes. Op de bodem van je bord of kom leg je driehoekjes (oud) brood. De soep schep je eroverheen. De halve rode peper geeft de soep pit. De andere helft kan maandag in het Spaanse eiergerecht.

Zondag:
Chinees varkenshaasje

Dit gerecht maken is een peulenschil. Gebruik bosui die je overhebt van de burger van vrijdag als decoratie. Bosuitjes kunnen ook in een salade voor erbij, heerlijk fris in combinatie met komkommer (aangemaakt met een beetje azijn en peper). Bosuitjes zijn verder lekker in een omelet, soep of als smaakmaker voor op brood. Let op dat taugé beperkt houdbaar is. Maak het voor het verstrijken van de datum op.

Maandag:
Huevos a la flamenca

Smaakvol Spaans eiergerecht waar van alles in kan. Zoals het halve rode pepertje dat over is van de ribollita van zaterdag. Tomatenblokjes zijn onmisbaar in dit recept. Altijd handig om hiervan een paar blikken in je 'ijzeren' voorraad te hebben. Tomatenblokjes over? Probeer dan ook eens de Spaanse gehaktballetjes.

Extra recept (dessert)
Aardbeien onder een deken

Verwen jezelf (en je tafelgenoten) deze week met dit gezonde toetje van zoet zomerfruit. Doe de yoghurt bovenop en strooi er wat amandelschaafsel over, of andere nootjes uit je voorraadkast. Extra feestelijk in een mooi glas. Bewaar klein fruit zoals aardbeien, bramen, bosbessen, frambozen en kersen in de koelkast. Eet dit fruit binnen een paar dagen op om bederf te voorkomen (of vries het in).

Recepten met oud brood

Oud brood kun je roosteren, of maak er een tosti van. Brood is ook prima te verwerken in recepten. Van voorafje tot dessert. Denk aan wentelteefjes, croutons, paneermeel, broodquiche, bruschetta en pizzabodem. Enkele voorbeelden op een rij.

Recept van het Voedingscentrum: Spinaziesalade met croutons

Spinaziesalade met croutons

Met sinaasappeldressing en zelfgemaakte croutons
Recept van het Voedingscentrum: Panzanella

Panzanella

Perfect oud brood-recept
Recept van het Voedingscentrum: Fruit in zoete bakjes

Fruit in zoete bakjes

Met frisse hüttenkäse

Recepten met restjes groente

Restjes groente zijn lekker op brood of in een salade. Je kunt er ook een heel nieuw gerecht van maken zoals een maaltijdsoep, roerbakgerecht, omelet of ratatouille. Enkele voorbeelden.

Recept van het Voedingscentrum: Ratatouille

Ratatouille

Maak al je groenten op
Recept van het Voedingscentrum: Eierschotel met volkorenbrood

Eierschotel met volkorenbrood

Catalaans uitstapje
Recept van het Voedingscentrum: Italiaanse kip met groente en rijst

Italiaanse kip met groente en rijst

Toveren met restjes

Recepten met aardappelen

Aardappelen opmaken kan makkelijk in een soep, curry of stamppot. Ook een omelet of salade is ideaal voor restjes (al gekookte) aardappel. Voorbeelden van aardappelrecepten.

Recept van het Voedingscentrum: Gevulde aardappelsoep

Gevulde aardappelsoep

Makkelijke soepdag
Recept van het Voedingscentrum: Aardappelomelet

Aardappelomelet

Met peper voor wat extra pit
Recept van het Voedingscentrum: Rijnlandse haringsalade

Rijnlandse haringsalade

Met appel, yoghurt en bieslook

Recepten met restjes rijst

Rijst past goed in een roerbakgerecht, soep of salade. Je kunt zowel gekookte rijst gebruiken, als een restant uit een pak (dat je natuurlijk ook eerst kookt). Bekijk de voorbeelden.

Recept van het Voedingscentrum: Rijstsalade met edamame en zeewier

Rijstsalade met edamame en zeewier

Zilte smaak
Recept van het Voedingscentrum: Rijst met paprika en kidneybonen

Rijst met paprika en kidneybonen

Eenpansgerecht
Recept van het Voedingscentrum: Tomaten-groentesoep met rijst

Tomaten-groentesoep met rijst

Lekker vullend

Recepten met restjes pasta

Ook pasta laat zich goed verwerken in nieuwe gerechten. Denk aan pastasalade en soep. Maar ook een nieuwe pasta is zo gemaakt. Heerlijk als lunch bijvoorbeeld. Enkele voorbeelden.

Recept van het Voedingscentrum: Pastasalade met basilicumdressing en zalm

Pastasalade met basilicumdressing en zalm

Wij zijn er dol op
Recept van het Voedingscentrum: Pasta marinara

Pasta marinara

Proef de zee
Recept van het Voedingscentrum: Chinese soep met tofu

Chinese soep met tofu

Met zeewier en noedels

Recepten met restjes fruit

Is er wat fruit blijven liggen op de fruitschaal of in je koelkast? Geen probleem. Ook (over)rijp fruit laat zich redden graag van de afvalbak. Ideaal als dessert of ontbijt, als hapje of tussendoortje.

Recept van het Voedingscentrum: Fruitspiesjes

Fruitspiesjes

Verfrissend
Recept van het Voedingscentrum: Fruitflip

Fruitflip

Boordevol fruit en yoghurt
Recept van het Voedingscentrum: Pannenkoek gevuld met fruit

Pannenkoek gevuld met fruit

Verleidelijk nagerecht met een zoete smaak

Recepten met restjes zuivel

Restjes melk, yoghurt of kwark kun je natuurlijk zo opeten of drinken. Dikke zuivel laat zich ook graag gebruiken als broodbeleg, marinade, sausje (bv. tzatziki) of in (curry)gerechten als gezonde vervanger van room. Enkele voorbeelden.

Recept van het Voedingscentrum: Fruitrolletjes

Fruitrolletjes

Verdraaid lekker
Recept van het Voedingscentrum: Mangospread

Mangospread

Een tropische verrassing
Recept van het Voedingscentrum: Burger met groente en yoghurtdip

Burger met groente en yoghurtdip

Sappig en stevig

4 keer inspiratie om restjes op te maken

Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht. Klik op onderstaande afbeelding voor voorraadopmaakinspiratie (pdf, 6,7 mb). Restjes eten over? Zo maak je er een lekkere nieuwe maaltijd van.

Elke week lekkere recepten in je mailbox?

Vegetarische favorieten

Wekelijkse inspiratie voor iedereen die minder of geen vlees wil eten.

Bekijk een voorbeeld

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Bekijk een voorbeeld