Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?

19 oktober 2016
In sommige thuisbezorgde kant-en-klaarmaaltijden zitten te veel bacteriën, zo blijkt uit een steekproef van het tv-programma Meldpunt! van Omroep MAX. Vooral voor ouderen kan dat grote gevolgen hebben. Wat kun je zelf doen om het risico op een voedselinfectie te beperken?

Meldpunt! liet 14 aan huis bezorgde maaltijden van verschillende leveranciers onderzoeken. In 4 maaltijden zaten te veel bacteriën. In de analyse werd gekeken naar het totaal aantal bacteriën en een specifieke groep: de entero-bacteriën. Deze bacteriën vormen een goede graadmeter voor de hygiëne tijdens de productie van de maaltijden. Bij een aantal leveranciers is de hygiëne onder de maat.

bezorgmaaltijdRisico’s van slechte hygiëne

Als eten niet hygiënisch is bereid of bewaard, dan kun je een voedselinfectie oplopen. Elk jaar worden 700.000 Nederlanders ziek door een voedselinfectie. Na besmetting krijg je heftige buikkrampen en diarree. In sommige gevallen moet je ook overgeven. Klachten kunnen 2 tot 9 dagen aanhouden en duren gemiddeld 4 dagen. Bij ouderen kan heftig braken en diarree snel leiden tot ernstige uitdroging.

Hoger risico voor ouderen

Ouderen vormen een kwetsbare groep en lopen sneller een voedselinfectie op. Daar zijn verschillende redenen voor. Als je ouder wordt, neemt je weerstand af. Je maakt minder maagzuur aan en doodt minder bacteriën in je maag. Daardoor komen er meer bacteriën in je darmen terecht en neemt de kans op een voedselinfectie toe. Ook ondervoeding komt bij ouderen vaker voor. Hierdoor neemt de weerstand nog verder af. Daarnaast weten ouderen niet altijd hoe ze een maaltijd veilig moeten bereiden en bewaren.

Voedselinfectie voorkomen

Of je nu zelf kookt, of gebruikmaakt van tafeltje dekje: het is altijd belangrijk om veilig om te gaan met eten. Zo geef je bacteriën geen kans en voorkom je dat je ziek wordt. Als je maaltijd warm wordt bezorgd, kun je hem het beste direct opeten. Een gekoelde- of diepvriesmaaltijd plaats je direct in de koelkast (op 4 °C). Ga je het eten opwarmen, doe dit dan volgens de instructies. Verhit je maaltijd altijd door en door heet; dit doodt eventuele bacteriën. Houd ook de houdbaarheidsdatum in de gaten. Eenmaal geopend is je maaltijd nog maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast. Is je maaltijd te groot om in 1 keer op te eten? Verdeel hem dan vóór het opwarmen in 2 porties.

Download voor alle tips de 5x veilig-kaart. Handig om op te hangen als geheugensteuntje.