Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder

14 juni 2021
Mensen die vaak kapjes of kontjes eten, gooien tot wel 3 keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten. Ouderen eten het vaakst kapjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar de verspilling en waardering van brood, kapjes en ander voedsel.
Mensen die vaak broodkapjes of -kontjes eten, gooien tot wel 3 keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten.
De geur van versgebakken brood doet je misschien denken aan vroeger. Met je moeder of vader mee naar de warme bakker en na het afrekenen kreeg je een kapje brood aangereikt van over de toonbank. Het kapje, ofwel kontje of korstje, was een ware traktatie. Het smaakte krakend vers en ging erin als zoete koek.

Gered van de afvalbak

Heb je een vergelijkbare herinnering? Dan ben jij misschien wel uitgegroeid tot de kapjeseter van nu. Iemand die brood van de eerste tot de laatste snee koestert. En doorgaans geen kruimel verspilt. In een onderzoek van het Voedingscentrum (pdf 1,3 mb), geven kapjeseters aan wekelijks 3 keer minder brood weg te gooien dan niet-kapjeseters. Opvallend is dat kapjeseters daarnaast aangeven dat ze bijna 2 keer minder ander voedsel verspillen dan niet-kapjeseters.

Kapjes hoor je op te eten

Verklaring hiervoor kan zijn dat deze mensen van huis uit hebben meegekregen dat het ongepast is om brood weg te gooien. Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum: “We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” Slechts een klein deel van de respondenten vindt kapjes enkel geschikt om het gesneden brood bij elkaar te houden.

Meeste mensen willen minder verspillen

De meerderheid van de ondervraagden (51%) geeft aan (bijna) altijd kapjes te eten. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat je kapjes hoort op te eten. “Wat mooi is om te zien, is dat de overgrote meerderheid gemotiveerd is om minder brood te verspillen. Dat geldt zowel voor kapjeseters (96%) als niet-kapjeseters (85%). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88%) dan uit die tweede (66%)”, aldus De Vries.

2,5 miljoen broden per week redden

Ondanks dat de meeste mensen gemotiveerd zijn minder te verspillen, wordt er in Nederland nog veel brood verspild. Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes. In Nederland kan er door huishoudens zo'n 2 miljoen kilo per week aan diverse broodsoorten van de afvalbak worden gered. Dat zijn 2,5 miljoen broden.

Invriezen en roosteren

Hoe verspil je minder brood? Deelnemers aan het onderzoek gaven aan regelmatig oud brood te roosteren of tosti’s te maken. Ook vriezen mensen brood in. De Vries: “Vooral de kapjeseters doen dit. Voor de niet-kapjeseters liggen hier dus nog kansen.” Wat ook helpt is vóór het boodschappen doen je voorraad checken. “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood.”

Toch oud brood of kapjes over? Bekijk hier recepten en tips voor oud brood:

Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt met het Voedingscentrum en andere stakeholders samen om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 (ten opzichte van 2015). Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Daarom gaat de stichting met bakkers en supermarkten reststromen meten en experimenteren met ketenoplossingen tegen broodverspilling. Ook start deze zomer een landelijke consumentencampagne om broodverspilling thuis te voorkomen.