Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?

25 augustus 2016
Het is tropisch warm. In veel tuinen gaat de barbecue weer aan. Veel mensen weten dat je je vlees goed moet doorbakken. Maar hoe zit het eigenlijk met hamburgers? En wat is het verschil tussen een burger en een steak?

“Wil je ‘m rood van binnen of doorbakken?” Het is een vraag die op een warme dag als vandaag weer vaak wordt gesteld. Maar een hamburger moet altijd goed doorbakken zijn. En dat wordt nog wel eens vergeten. Niet alleen in tuinen en op terrassen, maar ook in hippe hamburgertenten die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.

Verschil tussen burger en steak

In Groot-Brittannië is het vandaag National Burger Day. Ze hebben er een mooie dag voor uitgekozen, dat moet je de Britten nageven. Opvallend zijn de uitkomsten van een onderzoek waarmee de FSA (Food Standards Agency) vandaag naar buiten komt. Maar liefst een derde van de Britten kent het verschil niet tussen een burger en een steak. En datzelfde aantal hapt moeiteloos een halfgare burger weg als deze wordt voorgeschoteld. Met alle gevolgen van dien.

Waarom een rode hamburger gevaarlijk is

Het eten van een niet-gare hamburger kan namelijk gevaarlijk zijn. Dat komt omdat de meeste hamburgers uit gemalen vlees bestaan. Ziekmakende bacteriën als E. coli en salmonella kunnen zich nestelen aan de snijranden van rauw vlees. Bij hamburgers kan dit dus ook binnenin het vlees zijn. Bak je burger dus altijd goed door, daarmee voorkom je dat je ziek wordt. Als een steak uit 1 stuk bestaat, kun je hem rosé eten. Als je de buitenzijde goed bakt, maak je alle bacteriën dood. Maar ook bij een biefstuk is volledig doorbakken de meest veilige keuze. Lees meer over welk vlees je doorbakken moet eten.

2.000 voedselinfecties per dag

In Nederland lopen elke dag 2.000 mensen een voedselinfectie op. Een deel daarvan wordt ziek door het eten van vlees dat niet goed is doorbakken. Of doordat ze niet hygiënisch met vlees omgaan. Bijvoorbeeld doordat ze een snijplank, waarop rauw vlees heeft gelegen, niet goed afspoelen en er vervolgens ander eten op bereiden. Of doordat vlees te lang buiten de koelkast ligt.

Vrij spel voor bacteriën

Zeker met het warme weer, waarbij bacteriën vrij spel hebben, is het belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan.