Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig

3 oktober 2023
Een meerderheid van de werkgevers biedt vrouwen tijd en ruimte om te kolven of voeden tijdens het werk. Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 800 werkgevers. Zo’n 63% weet dat ze een kolf- of rustruimte beschikbaar moeten stellen. Bij doorvragen blijkt wel dat kolfruimtes maar zelden aan de wettelijke eisen voldoen en kennis over regelgeving is minimaal.

Wettelijke rechten

Vrouwen hebben al sinds 1919 het recht om hun kind onder werktijd te voeden. Dit werd vastgelegd in het zogenoemde zoogrecht. Vrouwen mogen tot 9 maanden na de bevalling tot 25% van hun werktijd doorbetaald kolven of borstvoeding geven. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat vrouwen op hun gemak en hygiënisch kunnen kolven. Maar dit gebeurt nu nog te weinig.

Kolfruimtes en voorlichting niet op orde

In het Arbobesluit is vastgelegd dat kolfruimtes moeten voldoen aan bepaalde eisen zoals zorgen voor een comfortabele stoel en een tafel. Slechts 54% van de werkgevers zegt dat dit aanwezig is. En maar 44% geeft aan dat de ruimte voldoende verse lucht of klimaatbeheersing heeft. Daarnaast komt de verplichte voorlichting rondom borstvoeding op de werkvloer vaak te laat of op initiatief van de medewerker zelf. Maar 9% van de werkgevers geeft aan volledig op te hoogte te zijn over de wet- en regelgeving rondom borstvoeding en kolven.

Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum: “Het is voor vrouwen die borstvoeding blijven geven na hun verlof enorm waardevol om te kunnen kolven op een prettige plek. Om werkgevers te ondersteunen bij het inrichten van een ruimte hebben we een handige checklist waarin staat aan welke eisen een geschikte kolfruimte voldoet.”

Borstvoeding goed voor moeder, kind én werkgever

Meer dan de helft van de werkgevers verwacht een positief effect op het welzijn van vrouwen door het geven van borstvoeding. En die verwachting is juist volgens de Vries: “Als je werknemers ondersteunt bij het geven van borstvoeding, heeft dat een positief effect op zowel je werknemer als je organisatie. Dat zorgt onder andere voor minder verzuim, omdat kinderen die borstvoeding hebben gekregen de eerste jaren minder vaak ziek zijn.”

Het ondersteunen van medewerkers die borstvoeding (willen) geven blijkt ook het imago van organisaties te versterken. En bedrijven met goede faciliteiten zijn aantrekkelijk voor vrouwen, wat in deze krappe arbeidsmarkt een plus kan zijn.

De cultuur binnen organisaties kan voor belemmering zorgen

Ondanks de vele voordelen van borstvoeding wil 1 op de 5 werkgevers liever niet dat hun werknemers borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Een kwart van de werkgevers geeft aan dat het voor ongemakkelijke situaties zorgt of niet voldoende past bij de organisatie.

De Wereld Borstvoeding Week 2023 had als thema ‘Let’s make breastfeeding and work, work!'. Dat laat wel zien dat er nog een wereld te winnen valt. Hierover zegt de Vries: “Werkgevers die hun medewerkers onvoorwaardelijk steunen bij het kolven dragen eraan bij dat vrouwen zich niet bezwaard voelen om de tijd en rust te nemen waar ze recht op hebben. Dat zorgt er ook voor dat moeders borstvoeding blijven geven. En hoe langer een baby borstvoeding krijgt, hoe groter de gezondheidsvoordelen.”