Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meer kraanwater op school

23 november 2016
Om kinderen op school meer kraanwater te laten drinken, is Kraanwaterdag in het leven geroepen. Dit jaar vindt die plaats op 23 november. Het doel is dat scholen een dag in de week alleen kraanwater aanbieden en de kinderen geen andere dranken drinken zoals zoete (melk)dranken, sapjes en (aanmaak)limonades. 

Kraanwater heeft veel pluspunten: het bevat geen calorieën, het is goedkoop, goed voor het milieu en overal verkrijgbaar. De beste keuze om te drinken, voor kinderen en volwassenen. Het staat dan ook in de Schijf van Vijf.

Tips om meer kraanwater te drinken

Wil je graag dat je kind meer kraanwater drinkt? Maak het leuk!

  • Gebruik een leuke beker of waterfles, van bijvoorbeeld zijn favoriete stripheld, film of dier.
  • Vul kannen met water met stukjes fruit of groente, zoals sinaasappel, aardbeien of komkommer.
  • Doe een leuk rietje of parasolletje in het glas.
  • Ook thee staat in de Schijf van Vijf. Wat dacht je van sinaasappelthee met een kaneelstaafje of groene thee met verse munt?

Hoeveel drinken heb je nodig?

Een volwassene heeft elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook thee en melk tellen mee. Een kind heeft minder nodig; zo’n 1 tot 1,5 liter.

Dag vol activiteiten

Kraanwaterdag is bedacht door kraanwaterbedrijf Vitens, en krijgt steun van Jogg, het Voedingscentrum en Join the Pipe. Scholen die meedoen, krijgen een vol programma aangeboden. Zo is er onder andere een proostmoment, en een Kraanwater Slagzin Challenge, waarmee kinderen bijvoorbeeld een optreden kunnen winnen van rapper Yes-R en meidengroep Raak! Kijk op www.kraanwaterdag.nl voor meer informatie.