Twee derde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al mee bezig. Maar hoe moeilijk is dat? Mensen vinden dat er niet genoeg gezonde snacks te koop zijn bij onder andere sportclubs of in het bedrijfsrestaurant. En ze vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze het te lekker vinden of uit gewoonte snoepen.
Dit laat onderzoek van het Voedingscentrum zien, uitgevoerd door onderzoeksbureau Flycatcher.
Minder snoepen
Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. In totaal is 2 op de 3 is daar al mee bezig of is van plan om actie te ondernemen. 19% van de Nederlanders is al begonnen om minder te snoepen en te snacken. 27% is dit binnenkort van plan. 18% wil wel, maar start nog niet meteen.
Gezonder aanbod
In hoeverre maakt de omgeving minder snoepen en snacken makkelijker? Maar 22% van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond aanbod is in sportclubs, 28% geeft dit aan van tankstations, 31% van stations en 37% van schoolkantines en bedrijfsrestaurants. In de supermarkt vindt wel 78% dat er voldoende gezond aanbod is. Dit is een greep uit eetomgevingen waar mensen vaak komen.
Liesbeth Velema, gedragsexpert van het Voedingscentrum, geeft aan waarom de omgeving van belang is. “Het is bekend dat de omgeving mensen onbewust sterk beïnvloedt in het maken keuzes rondom eten en drinken. Niemand is dus helemaal vrij om eigen keuzes te maken. Ze worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”
Dat het met al die ongezonde snacks wel wat minder mag, dat vinden Nederlanders ook. Meer dan de helft vindt dat in de verschillende eetomgevingen minder ongezonde snacks te koop moeten zijn. Voor de supermarkt vindt 39% dat er minder ongezonde snacks in de schappen zou moeten liggen.
Gewoonte en emoties
Bijna 4 op de 10 mensen die minder willen snacken en snoepen vinden dat moeilijk. Waarom? Omdat het te lekker is bijvoorbeeld (74%). Of omdat het een gewoonte is (37%). Ook emoties spelen een rol (23%). En sommigen (21%) vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.
Opvallend is dat mannen vaker aangeven dat het moeilijk is om minder te snoepen en snacken omdat het een gewoonte is. Namelijk 44% van de mannen versus 32% van de vrouwen. En vrouwen vinden vaker dat emoties het moeilijker maken. Namelijk 31% van de vrouwen tegenover 14% van de mannen.
Wil jij minder snoepen of snacken?
Verleidingen in de omgeving weerstaan, niet snoepen als je bijvoorbeeld stress of verdriet hebt, gewoonten doorbreken, ‘nee’ zeggen… dat kan allemaal best moeilijk zijn. Gelukkig zijn er wel manieren om hier mee om te gaan. Liesbeth Velema zette deze tips voor je op een rij:
- Bedenk gezonde snacks die jij lekker vindt. Laat je inspireren door onze gezonde snacks.
- Vermijd verleidingen. Zet bijvoorbeeld de snoeptrommel uit zicht. En neem gezond eten mee voor onderweg en op je werk. Meer tips om verleidingen te weerstaan thuis en buitenshuis.
- Stel jezelf de vraag waarom je op sommige momenten snack of snoept. En maak dan een plan. Daarbij werkt het altijd beter als je iets bedenkt dat je wél kan doen. Voorbeelden:
- ‘Als ik met honger thuiskom van werk, dan neem ik een stuk fruit.’
- ‘Als ik een rotdag heb gehad en zin heb om te snoepen, dan bel ik een vriend(in).’
- ‘Als ik op bezoek ga, dan geef ik bij binnenkomst aan dat ik probeer te minderen met snoepen.’
- ‘Als ik toch een keer een snack neem of aangeboden krijg, dan kies ik standaard een kleine portie.’
Lees meer over het maken van zo’n plan.
Over het onderzoek
Lees het hele onderzoek (pdf) van onderzoeksbureau Flycatcher. De vragen zijn beantwoord door 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Download ook de infographic snacken en snoepen (jpg).
Geschiedenis van snacken en snoepen
Het onderzoek is uitgevoerd in kader van 80 jaar voedingsvoorlichting. Bekijk ook het stuk over de geschiedenis van snoepen en snacken.
Ben je van de pers en heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.