Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024

25 april 2023

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS heeft besloten om Nutri-Score in te voeren op 1 januari 2024. VWS ziet het logo als extra handvat om een betere keuze te maken, bijvoorbeeld voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Nutri-Score is op verschillende punten niet in lijn met de Schijf van Vijf. VWS erkent de verschillende tekortkomingen en probeert deze in de toekomst zoveel mogelijk aan te pakken.

In een kamerbrief licht Van Ooijen het besluit toe. “Ik zie Nutri-Score als een aanvulling op de bestaande voedingsvoorlichting. De Schijf van Vijf blijft leidend voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon. Als consumenten toch kiezen voor producten buiten de schijf van vijf, dan is er nu geen hulpmiddel om de keuze voor het product met de betere samenstelling te stimuleren." Hiermee houdt VWS zich aan afspraken gemaakt in het preventieakkoord.

Nutri-Score moet nog goed worden aangesloten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen

Nutri-Score laat zien welk product binnen een productgroep een betere samenstelling heeft.

Nutri-Score en de Schijf van Vijf

Nutri-Score sluit op verschillende punten niet goed aan bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Je komt daardoor vreemde scores tegen. Dit is verwarrend voor de consument. Zo kan witte én volkorenpasta een A-score krijgen. Terwijl witte soorten niet in de Schijf van Vijf staan. Of zonnebloemolie die wel in de Schijf van Vijf staat krijgt een score D. Dit komt omdat Nutri-Score en de Schijf van Vijf uitgaan van andere principes.

Oplossen van problemen

Nutri-Score is al verbeterd maar Van Ooijen geeft aan dat verdere ontwikkeling en verbetering nodig zal blijven in de toekomst. Daarbij wil hij niet de verwachting wekken dat het ooit volledig zal aansluiten bij de Nederlandse voedingsvoorlichting. VWS geeft aan voortvarend aan de slag te gaan met de nodige verbeteringen.

Wat vindt het Voedingscentrum van Nutri-Score?

De verschillen tussen de Schijf van Vijf en Nutri-Score zijn een uitdaging in de voedingsvoorlichting. Dat ziet VWS ook. Met name de vreemde scores die Nutri-Score kan geven zijn moeilijk uit te leggen en kunnen voor verwarring zorgen. Daarom vinden wij dat de tekortkomingen opgelost moeten worden.

Wanneer Nutri-Score in lijn is met de voedingsvoorlichting zien wij het als één mogelijke maatregel die kan helpen om mensen gezonder te laten kiezen. De bewijzen dat mensen zich bij het boodschappen doen door een logo laten leiden in hun keuzes en daardoor echt gezonder gaan eten, zijn echter zwak en niet eenduidig.

Daarom zijn juist ook andere maatregelen van belang in het gezonder maken van het voedingspatroon van meer mensen. Denk aan een suikertaks, prijsverlaging op groente en fruit, het vergroten van het gezonde aanbod in de eetomgeving en voedselonderwijs. Een integrale aanpak is nodig.