Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Staatssecretaris luidt komkommertijd in

8 juli 2016
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum snackkomkommers en andere snackgroenten uit.
Van Dam geeft aan het belangrijk te vinden dat mensen meer groente eten. Het Voedingscentrum is uiteraard blij met de aandacht die groente van hem krijgt: “Wij hebben met de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf ons advies opgeschroefd van 200 gram groente per dag naar 250 gram. Groente levert onmisbare voedingsstoffen. En dat niet alleen, want eet je er genoeg van, dan verlagen ze ook het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Groente verdient het absoluut om in het zonnetje gezet te worden“, aldus woordvoerder Roy van der Ploeg. 

Experimenteren in de komkommertijd

De komkommertijd luidt voor velen een rustigere tijd in. Een mooi moment om wat dingen uit te proberen: op welke manier kun jij meer groente eten?  

Experiment 1: broodbeleg

Doperwtjesspread, geraspte wortel met rozijnen, sla met avocado, gegrilde groente… slechts een paar voorbeelden van wat je kunt doen met groente op brood. Wat vind jij lekker? Bekijk deze ideeën en meer.

Experiment 2: groente tussendoor

Eet jij wel eens groente tussendoor? Er zijn veel opties. De snackgroente die Van Dam uitdeelde is er daar 1 van. Je kunt snackgroente eventueel nog dippen in bijvoorbeeld halfvolle yoghurt met knoflook en kruiden of een zelfgemaakte paprikadip. Andere ideeën: Een cocktailprikker met een cherrytomaatje, een bolletje mozzarella en een blaadje basilicum. Tomaatjes gevuld met hüttenkäse op smaak gemaakt met ui en kruiden. Of een eenvoudige rauwkostsalade (ook lekker bij de lunch).

Experiment 3: groente als hoofditem bij de maaltijd

Wat kies jij als eerst? Of je zin hebt in pasta of couscous? Of je gaat voor tofu of kip? Je kunt ook eerst kiezen welke groente je neemt en dat ruim inslaan. Bekijk onze groentegerechten. Kun je niet kiezen? Tip: neem dan groente uit het seizoen, dat is nu volop verkrijgbaar.

Na de komkommertijd

Het Voedingscentrum wil graag laten zien hoe je meer groente kunt eten. In oktober zet het Voedingscentrum groente daarom extra in de spotlight. Met een groente-update gaan we consumenten inspireren om meer groente eten makkelijker te maken.