Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen

21 oktober 2016

Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen een app te ontwikkelen. De app kan je helpen om gezondere keuzes te maken, door bijvoorbeeld meerdere producten te vergelijken voordat je iets koopt.

Op basis van je eigen instellingen kan de app jou helpen om een gezonde keuze te maken. Je hebt de mogelijkheid om barcodes van producten te scannen en op basis daarvan producten te vergelijken. De app laat dan bijvoorbeeld de voedingswaarde, ingrediënten en allergenen van het product zien en geeft aan of een product binnen de Schijf van Vijf past.

voedingsapp gezond eten

App wordt steeds uitgebreid

De lancering doen we in 3 stappen. Bij elke versie doen we consumentenonderzoek om de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid te testen. De eerste versie van de app zal eind januari 2017 verschijnen. We verwachten van start te gaan met zo’n 20.000 producten.

In de tweede versie worden de keuzemogelijkheden uitgebreid en ook het aantal producten zal meer zijn. Voor de laatste versie die eind 2017 wordt gelanceerd, is het streven dat alle producten uit de supermarkten (150.000 producten) in de app staan. In deze laatste fase van de ontwikkeling zal de app ook gezondere alternatieven voor gescande producten aanbieden.

Productinformatie beschikbaar stellen

Voor een goede werking van de app is het belangrijk dat fabrikanten en retailers meewerken. We hebben hun medewerking nodig om de actualiteit van de gegevens te garanderen.

Vervangt de app het Vinkje?

Op veel producten staat een Vinkje op de voorkant van de verpakking. Minister Schippers van VWS heeft aangekondigd dat dit logo zal verdwijnen. De nieuwe app van het Voedingscentrum is iets anders dan het Vinkje: de app zal veel meer en persoonlijkere informatie geven dan een logo op de voorkant van een verpakking. Een dergelijk gezondheidsbevorderend logo kan naast de app helpen om de gezonde keuze makkelijker te maken, op voorwaarde dat alle consumenten het logo begrijpen én als alle fabrikanten en retailers meedoen.

Meer maatregelen voor de gezonde keuze

Door onze omgeving worden we constant verleid tot eten en vaak is het ongezond eten dat wordt aangeboden. De app alleen is niet de enige oplossing om mensen gezonder te laten kiezen: het is onderdeel van veel meer maatregelen. Zo helpen we gezonde eetgewoontes aan te leren en helpen we de omgeving gezonder maken. Ook is er aandacht nodig voor de verbetering van de samenstelling van producten.