Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!

5 september 2016
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda te krijgen bij de politiek en in de maatschappij. Teken jij ook de petitie?

Goed idee

kinderen eten gezond op schoolHet Voedingscentrum is enthousiast over het idee: “We ondersteunen dit initiatief van harte,” zegt Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum. “Waarom zouden we kinderen wel leren hoe ze veilig aan het verkeer deelnemen, maar niet hoe groenten smaken, hoe je een etiket leest of hoe je eten klaarmaakt? We eten en drinken tenslotte ook elke dag. Het is goed om al jong te leren welke keuzes je het beste kunt maken voor je gezondheid. Daar heb je je leven lang baat bij.”

Kennis is de basis

Dat les over voeding zin heeft, blijkt uit meerdere onderzoeken. Het helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die weten waar hun eten vandaan komt, hoe het gemaakt wordt, hoe je het kunt bereiden en welke smaken bij elkaar passen, ontwikkelen vaker een gezond en duurzaam voedingspatroon. Zo kunnen voedsellessen bijdragen aan minder overgewicht en minder chronische ziektes, maar ook aan het verlagen van de ecologische voedselafdruk en het aantal voedselinfecties.

Bewuste keuze maken

Een goed voorbeeld van wat kinderen zouden kunnen leren, is hoe ze in de winkel gezond en duurzaam kiezen, volgens de Schijf van Vijf. Op de winkelvloer en op de markt krijg je als consument behoorlijk veel signalen en prikkels: speciale aanbiedingen, opvallende verpakkingen, keurmerken, verleidelijke reclameslogans. Maar wat is nou echt gezond? Hoe kies je het meest duurzame product? En welke producten kun je beter links laten liggen? Deze lessen kunnen helpen om op jonge leeftijd al keuzes te maken die beter zijn voor jezelf én de wereld.    

De campagne is ontwikkeld door Youth Food Movement en de Alliantie Voedselonderwijs.