Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op vakantie? Laat de buren in je koelkast gluren

Veel Nederlanders gaan weer op vakantie deze zomer. Het Voedingscentrum roept iedereen op de koelkast en fruitschaal op tijd leeg te maken. Daarmee kan veel voedselverspilling worden voorkomen. Toch nog eten over? Laat de buren in je koelkast gluren.
Een pak yoghurt in de koelkast, een tros bananen op de fruitschaal of een verdwaalde komkommer op het aanrecht. Veel mensen komen er pas vlak voor vertrek op vakantie achter dat ze nog eten in huis hebben. Een banaan kun je last minute wel meenemen voor onderweg, maar een pak yoghurt of een biefstuk op de achterbank is een ander verhaal. “Veel vers eten is niet geschikt om mee te nemen en blijft ook niet goed tot je terug bent. Je kunt het daarom beter opmaken of weggeven voor je gaat”, zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

Reisje langs je voorraad

De voorraad opmaken voor vertrek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het begint met een goede planning. “Bedenk de laatste keer dat je boodschappen doet voordat je op vakantie gaat, wat je écht nodig hebt. Maak eerst een reisje langs je koelkast, voorraadkast en fruitschaal. Wat moet op? Wanneer eet je het op? En hoeveel dagen eet je nog thuis? Je weet dan precies wat je nodig hebt en koopt dan minder snel te veel.” Gebruik ook de vriezer. “Een halfje brood of groente kun je prima invriezen en is bovendien handig bij thuiskomst.”

Beter een goede buur

Het kan gebeuren dat er nog eten of drinken overblijft voor vertrek. Bedenk dan op tijd wie je er blij mee kunt maken; familie, vrienden of – lekker dichtbij - je buren. “Laat de buren in je koelkast gluren. Dat is de makkelijkste oplossing om overgebleven eten van de afvalbak te redden. Een pak zuivel, een paar eieren, een courgette of een netje sinaasappels kan iedereen nog wel gebruiken.” Gluren hoeft overigens niet letterlijk genomen te worden. “Je kunt natuurlijk ook even aanbellen of appen welke producten je in de aanbieding hebt. Een foto van de inhoud van je koelkast sturen is ook handig.”

Op vakantie? Voorkom voedselverspilling en maak je koelkast en fruitschaal leeg. Eten over? Vries het in, of geef het aan familie of buren.

Verspillingsvrij op vakantie

Volgens het Voedingscentrum kunnen er vele tonnen goed voedsel worden gered als alle Nederlanders verspillingsvrij op vakantie vertrekken. “Alle beetjes helpen en maken een groot verschil”, benadrukt Van Dooren. “Bekommer je dus ook om die ene komkommer. Stel dat alle Nederlandse vakantiegangers één komkommer redden, dan besparen we daarmee bijna 12 miljoen komkommers. Samen voedselverspilling voorkomen, dat is toch een prettige gedachte om vakantie mee te gaan vieren.“

De checklist #verspillingsvrij op vakantie:

  1. Check ruim vóór vertrek wat er nog in je koelkast, voorraadkast en op de fruitschaal ligt.
  2. Maak een planning tot aan je vertrek: wat eet je wanneer op?
  3. Vries eten dat over is in.
  4. Maak je ‘laatste’ maaltijd van restjes die je nog in huis hebt (b.v. soep, salade, omelet, roerbakgerecht).
  5. Geef eten dat overblijft aan buren, familie of vrienden (doe een oproepje via WhatsApp of Facebook).

Kijk voor de uitgebreide checklist met tips op: www.voedingscentrum.nl/verspillingsvrij

Meer weten? Bel ons!

Onze woordvoerders en experts staan klaar om je vragen te beantwoorden:

070 306 88 83

media@voedingscentrum.nl

Meer informatie over voedselverspilling in de persmap.

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten