Van de week
stond er bij mij thuis nasi op het menu. Nu moet ik eerlijk
toegeven dat ik het best lastig vind om nasi lekker op smaak te maken zonder
zo’n pakje of zakje nasimix. Maar ik ging de uitdaging aan.
Gelukkig werd ik geholpen door mijn
collega Els. Zij heeft als culinair specialist van een heel aantal populaire
gerechten recepten
voor kruidenmixen gemaakt zonder toegevoegd zout. Met haar recept onder mijn
arm ging ik naar het kruiden- en specerijenvak in de supermarkt. Hier zag ik een
heel nieuw assortiment van kruidenmixen zonder toegevoegd zout. Dit had je een
paar jaar geleden nog niet. Het valt me op dat op het gebied van gezonde
voeding steeds meer geïnnoveerd wordt. En dat is super want ik vind het soms
best handig om een kant-en-klare kruidenmix te gebruiken, maar ik wil er dan
wel ééntje zonder al dat zout.
Ik zie op
veel meer terreinen nieuwe gezonde producten verschijnen: een volkoren
couscous, een volkoren vermicelli speciaal voor kinderen of een pot met rode
bieten zonder suiker of toegevoegd zout. Allemaal voorbeelden van producten
waarbij het reguliere product buiten de Schijf van Vijf valt, maar het
vernieuwde product ìn de Schijf van Vijf. Heel mooi om te zien dat er zoveel
innovatie is.
Dit is het
goede nieuws, maar helaas is er ook minder goed nieuws. Uit het recent
verschenen RIVM-rapport blijkt dat de samenstelling bij het gros van de producten
helemaal niet snel verbetert als het gaat om zout, suiker en (verzadigd) vet. Ook
blijkt dat veel productgroepen hun doelstelling
voor 2018 voor de maximum toegestane gehaltes aan zout of verzadigd vet niet gehaald hebben. Er zijn ook goede voorbeelden zoals
brood of groenteconserven waarin wel degelijk stappen zijn gezet. Maar er zijn nog
steeds te veel producten waarbij nog nauwelijks vooruitgang is geboekt. Er is dus nog veel werk aan de winkel en ik hoop dat het Nationaal
Preventieakkoord een nieuwe impuls geeft voor veel meer verdergaande stappen. Een nieuw systeem waarbij de overheid de regie neemt.
Het beste
advies dat ik kan geven is: lees het etiket en vergelijk producten. Dan kun je
een gezondere keuze maken. Helaas weten we dat het gros van de consumenten
helemaal niet zo vaak naar de achterkant van het etiket kijkt en de keuze niet laat
bepalen door de hoeveelheid zout, suiker of (verzadigd) vet in een product. En
juist daarom is het hard nodig om alle producten te verbeteren.
Laat de
supermarkt de plek zijn waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Waar een
Schijf van Vijf-product de meest logische keuze is in plaats van andersom.
Wieke van der Vossen, Expert voedselveiligheid en etikettering