Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Dropdilemma: ingrijpen of loslaten?

Heleen Schuit-Van Raamsdonk

Heleen Schuit-Van Raamsdonk

Projectleider Eetomgevingen
20 september 2018

Ik werk al bijna 10 jaar bij het Voedingscentrum en het gaat bij ons thuis regelmatig over voeding. Maar ja, bij wie thuis eigenlijk niet? Toen mijn dochter Sara (15) net naar de middelbare school ging, vroeg ik of ze weleens wat snoep in de schoolkantine kocht.

Ze had me natuurlijk allang door en zei met een onschuldig gezicht dat haar vrienden wél snoep en chips uit de automaat kochten, maar zij natuurlijk niet. Ik had een binnenpretje: dat zei ik 25 jaar geleden ook tegen mijn ouders. En ja hoor, niet veel later legde ik een stapel schone was op haar kamer en viel mijn oog op haar prullenbak. Wat ik zag waren geen kladblaadjes met ingewikkelde rekensommen of rijtjes Franse woorden; integendeel. Het waren zakken Engelse drop (wellicht nuttig voor haar talenknobbel) en wafelverpakkingen náást de prullenbak, omdat het er niet meer in paste.


Mijn gevoel en verstand waren in tweestrijd. Was dit het moment om in te grijpen of hoort dit bij volwassen worden en je eigen keuzes maken? Lastig…

Uit onderzoek blijkt dat wat we eten en drinken voor een groot deel (onbewust) beïnvloed wordt door de omgeving. Wat kopen je vriendinnen? Staan er leuke plaatjes op de verpakking? Maar ook: wát is er te koop? Vooral aan dat laatste kunnen we samen iets doen.

Met het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum kunnen scholen het leerlingen makkelijker maken gezond te kiezen, bijvoorbeeld door meer fruit aan te bieden en ervoor te zorgen dat het vooraan op de balie ligt. Meer dan 1.000 scholen werken al met het programma. Sara gaat inmiddels naar 4 havo en het is een geruststellend idee dat er ook op deze school aandacht is voor gezond eten en drinken. Dat maakt het loslaten net weer iets makkelijker.

Hoe ik het heb opgelost met Sara? Ik heb haar het vertrouwen (en een appel) gegeven. Je kunt niet alles in de gaten houden, en gelukkig ook maar.

Ken jij een school die wel een duwtje in de gezonde richting kan gebruiken? Meld de school dan hieronder anoniem aan. Laat de naam van de school en de locatie achter. Onze Schoolkantine Brigade zal aanbieden te helpen bij het gezonder maken van de kantine.

Heleen Schuit-Raamsdonk, projectleider Gezonde Schoolkantine