Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gans anders (vreemde vogels door een andere bril bekeken)

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten
29 juli 2016
Ganzen geven overlast bij luchthavens en op akkers. Zelfs bij mij voor in de sloot duiken er steeds meer vreemde vogels, zoals nijlganzen, op. Daarom is besloten om als noodmaatregel in vijf jaar zo’n 380.000 ganzen af te schieten. Zonde als ze zo de destructie ingaan. Voor veel dierenvrienden rijst dan ook de vraag: kunnen we deze overlast niet voorkomen?

Nu las ik in het nieuws dat vrijwel alle geschoten ganzen tegenwoordig een weg naar het menu vinden. Zo’n 30 restaurants hebben deze ganzen op de kaart staan. Het schijnt wel lekker te zijn. Het voordeel is: je hoeft deze beesten niet op te fokken, in te kleine hokken te houden of over lange afstand te transporteren. Qua dierenwelzijn zit het wel goed. En ook nog lokaal.

Hetzelfde geldt voor wilde zwijnen. Waren er in de 19e eeuw geen zwijnen in Nederland, nu lopen er duizenden op de Veluwe rond die auto-ongelukken veroorzaken, ziektes overbrengen, het natuurlijke evenwicht verstoren en schade bij boeren veroorzaken. Een nog lastigere situatie is er voor de damherten die opgesloten zitten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De rechter heeft bepaald dat 1400 van de 2000 afgeschoten moeten worden. Een heet hangijzer voor dierenliefhebbers in de regio, maar uiteindelijk prima scharrelvlees. 

En zo kun je nog even doorgaan. Wat dacht je van de beverrat? En de Chinese wolhandkrab? Of van de Amerikaanse rivierkreeft? Voor het eerst gesignaleerd in 1985, nu vreten ze met honderdduizenden de Nederlandse sloten kaal. De Europese Unie heeft recent een lijst met exoten opgesteld die schade toebrengen aan de biodiversiteit  en het ecosysteem of dat in de toekomst mogelijk gaan doen. De komst van deze exoten wordt geremd door een verbod op import, kweken en handel.  Maar als ze er eenmaal zijn is, volgens het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, commerciële visserij de enige beheersmaatregel die effectief is om de exoot te bestrijden.

Dieren die een plaag vormen kunnen dan een prima aanvulling op ons voedingspatroon zijn. Een win-win situatie. En de restaurants kunnen weer eens wat gans anders van eigen bodem op het menu zetten.

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten