Dr. Ir. Corné van Dooren
Oud medewerker - expert duurzaam eten
30 november 2015
Afgelopen week was ik op de FENS in Berlijn, het 12e
Europese voedingskundecongres. Daar praatten bijna 2.000 voedingskundigen uit
de hele wereld elkaar bij over voeding en gezondheid tijdens elke levensfase.
Wat
mij opviel aan deze editie was dat voor het eerst een volledig programmaonderdeel
over duurzame voedingspatronen ging, een signaal dat gezondheid en duurzaamheid
elkaar verder omarmen.
De echte wake-up call kwam pas de laatste ochtend, van
professor Tim Benton van de University of Leeds en voorzitter van het Britse Global
Food Security Programme. Met de Parijse klimaattop voor de deur was het voor
velen een eyeopener dat ons voedsel met 30% de grootste bijdrage levert aan de
klimaatbelasting van huishoudens. Dat is meer dan autorijden, vakanties of
verlichting.
Als we op dezelfde voet doorgaan, zorgt de voedselproductie
alleen al voor 2°C opwarming van de aarde in 2050. En dan te bedenken dat een baby
die vandaag geboren wordt wellicht zal leven tot 2099. Het was ook een oproep
om onze voedselproductie en consumptiepatronen af te stemmen op de toekomst van
onze kinderen.
Eerder die week had Dr. Christina Tirado van de University
of California er op gewezen dat door het broeikaseffect bepaalde gewassen tot
20% minder eiwit en mineralen zullen gaan bevatten. Bovendien vertelde ze dat
extreme weersomstandigheden vaker tot misoogsten zullen leiden. Daar kunnen ze
in Californië over meepraten.
Alexandre Meybeck, beleidsmedewerker bij de
wereldvoedselorganisatie FAO zei dat we de oplossing moeten zoeken in
traditionele, lokale voedingspatronen met een lage milieu-impact. Zeker al je
je bedenkt dat we 60% meer voedsel moeten produceren in 2050, vanwege een
groeiende wereldbevolking en meer vraag naar vlees.
Het traditionele, overwegend plantaardige Mediterrane
voedingspatroon is volgens hem een mooi voorbeeld hoe gezond en duurzaam
samengaan. Dat biedt een smakelijk perspectief. Die combinatie van gezondheid
en duurzaamheid staat ook in mijn werk centraal.
Corné
van Dooren, expert Duurzaam Eten