Dit is de vraag die Katja Schuurman pas geleden stelde in het programma
Bodyscan. Zij ging de uitdaging aan om zich een week lang niet te wassen. Wat het programma mooi liet zien is dat bacteriën echt overal zitten. Om ons heen, maar vooral ook op ons zelf. Op onze huid, in onze mond en vooral in onze darmen. Anderhalve kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën.
En dat is maar goed ook, want ze zijn ontzettend belangrijk. Ze helpen het voedsel te verteren en zijn belangrijk voor de weerstand. Je eigen goede bacteriën beschermen je als het ware tegen de slechte. Maar werkt ons immuunsysteem nog wel zo goed? Je hoort toch vaak dat we steeds meer last krijgen van astma en allergieën? Zijn we niet te schoon? Deze vragen krijg ik regelmatig en het antwoord is niet heel eenvoudig.
Natuurlijk moeten we ons immuunsysteem trainen en veel onderzoek laat zien dat we daarvoor (vooral op jonge leeftijd) het contact met micro-organismen nodig hebben. Maar hierbij moeten we vooral de 'goede' micro-organismen te vriend houden. En hoe dat werkt is nog lang niet duidelijk. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Ook ons voedingspatroon heeft hier invloed op. We weten dat het eten van veel vezels heel belangrijk is voor een gezonde darmflora. Aan de andere kant veroorzaken ziekmakende micro-organismen nog veel infectieziektes. Ook via ons voedsel. Ieder jaar worden 700.000 mensen ziek door besmet voedsel. En dat gebeurt in heel veel gevallen gewoon thuis.
Wat moeten we nu doen? Het antwoord is volgens mij: schoon genoeg op het juiste moment. Hygiëne is heel belangrijk, maar doorslaan is zeker niet nodig. We hoeven niet te leven in een 'steriele' omgeving en desinfecteren is thuis vaak helemaal niet nodig. Maar handen wassen met water en zeep na het aanraken van rauw vlees zeker wel, of het gebruiken van een aparte snijplank voor het rauwe vlees. Je wilt toch ook niet dat een chirurg zijn handen vergeet te wassen voordat de operatie uitgevoerd wordt?
Goede keukenhygiëne is belangrijk en geen tovenarij. Met doelgericht handelen kun je al snel veel ellende voorkomen.
Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid