Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe zwaar mag ik zijn?

Misschien ben je te zwaar of juist wel te licht. Dat hangt af van je gewicht in verhouding tot je lengte, oftewel je Body Mass Index (BMI). Daarnaast gebruiken we de omtrek van je buik om te bepalen of je een gezond gewicht hebt.

BMI berekenen

Je berekent je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Bereken gemakkelijk je BMI met onze BMI-meter. Bij een BMI van 25 kg/m2 of meer ben je te zwaar.

Heb jij een gezond gewicht? Bereken je BMI.

Buikomtrek

Je buikomtrek meet je tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Bij mannen duidt een buikomtrek van 94-102 cm op overgewicht en van 102 cm of meer op ernstig overgewicht (obesitas). Bij vrouwen is er sprake van overgewicht bij een buikomtrek tussen de 80 en 88 cm en van obesitas bij een buikomtrek van 88 cm of meer.

Als je BMI te hoog of te laag is, heb je meer risico op bepaalde ziekten. Datzelfde geldt als je buikomtrek te groot is. Meestal geven de BMI en buikomtrek beide aan dat er sprake is van overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht. Als dat niet zo is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan. Hierbij wordt namelijk rekening gehouden met het extra gezondheidsrisico van te veel buikvet.

Eetdagboek bijhouden

Met Mijn Voedingscentrum kun je bijhouden hoeveel je eet. Dit online dagboek berekent hoeveel energie en voedingsstoffen je binnenkrijgt. Je kunt dus hiermee zien of je in de buurt zit van de richtlijn hoeveel calorieën je per dag mag. Daarnaast zie je welke producten veel calorieën bevatten.