Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen?

Vet in en rond de buik is nadeliger voor je gezondheid dan vet op je heupen en billen. Buikvet is namelijk een belangrijke risicofactor voor het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Je kunt een inschatting maken van de hoeveelheid buikvet door je buikomvang te meten. Je buikomvang wordt ook wel je middelomtrek genoemd. Dit kan je als volgt doen:

1. Meet je middelomtrek tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.
2. Adem uit en lees jouw middelomtrek af.

Een middelomtrek tussen de 94 en 102 cm bij mannen en tussen de 80 en 88 cm bij vrouwen wijst op overgewicht. Probeer af te vallen of zorg in ieder geval dat je niet aankomt. Een middelomtrek groter dan 102 cm bij mannen en groter dan 88 cm bij vrouwen wijst op obesitas. Probeer in dit geval onder begeleiding af te vallen.

Wat kan ik doen om buikvet kwijt te raken?

Naast je middelomtrek is het goed om je Body Mass Index (BMI) te bepalen. De BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Je middelomtrek en BMI samen geven een goed beeld van je gewicht: is dit gezond, of heb je overgewicht of obesitas? Wanneer je middelomtrek te hoog is, blijkt vaak ook uit je BMI dat er sprake is van overgewicht of obesitas. Dit betekent dat het verstandig is om af te vallen.