Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is superfruit met veel antioxidanten gezond?

Sommige fruitsoorten, zoals gojibessen, açaí-bessen en granaatappels, worden ook wel superfruit genoemd omdat ze veel antioxidanten bevatten en dat zou positief zijn voor de gezondheid. Het is nog onbekend of het eten van een bepaalde fruitsoort een positief effect heeft op de gezondheid. Alle fruitsoorten bevatten vitamines, mineralen en vezels. De samenstelling verschilt wel.

gojibessen

Kans op ziekten

Het eten van genoeg groente en fruit verlaagt het risico op hartziekten. Ook hangt het eten van fruit samen met een lager risico op longkanker, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op deze ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

Tips om meer fruit te eten.

Antioxidanten

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Het slikken van supplementen met antioxidanten levert geen extra bescherming op tegen ziekten. In sommige studies leek het risico zelfs toe te nemen. Als je gezond en gevarieerd eet met volop groente en fruit volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg antioxidanten binnen.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.

Video: Kan één product je alle voedingsstoffen geven die je lichaam nodig heeft?

We leggen je uit of zogenoemde superfoods echt zo veel gezondheidsvoordelen hebben als wordt gezegd.