Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan mijn kind overgevoelig zijn voor suiker?

Soms lijkt het of kinderen druk of hyperactief worden na het eten van suiker of snoep. Ook zijn er mensen die een verband leggen tussen extreme vermoeidheid en het eten van suiker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suiker de oorzaak is van hyperactief gedrag.

Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustiger gedragen.

Fructose

Sommige mensen krijgen darmproblemen als ze meer dan 50 gram fructose (fruitsuiker) binnenkrijgen, zoals een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die te veel appelsap drinken. Appelsap bevat relatief veel fructose, ongeveer 5 gram per 100 milliliter.

Calorieën

Met frisdranken, sappen, melkdranken met toegevoegd suiker en andere producten met toegevoegd suiker krijgt je kind al snel (te) veel calorieën binnen. Dat kan een verstoorde energiebalans veroorzaken. Iedereen die langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt, slaat calorieën op als vet en wordt dus zwaarder.

Minder suiker

Wil je je kind minder suiker geven? Helemaal suikervrij eten en drinken kan niet. Fruit en melk bevatten van nature suiker en zijn goed voor je kind. Met gezond eten volgens de Schijf van Vijf geef je je kind een evenwichtige voeding.

Af en toe wat snoepen kan best. Maar geef je kind niet te vaak eten en drinken met veel toegevoegd suiker zoals koek, snoep, frisdrank en zoete melkdranken en toetjes.

Lees meer over suikerovergevoeligheid.