Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn gezonde toetjes?

Of je het nu dessert, toetje of nagerecht noemt: je kunt eindeloos variëren met afsluiters na de maaltijd. In de winkel is enorm veel keuze en zelf maken kan natuurlijk ook. Wil je graag iets na de maaltijd, wat kun je dan kiezen wat het beste is voor je gezondheid?

Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze:

  • Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker.
  • Magere kwark.
  • Fruit, vers en uit de diepvries.

Wil je op je gezondheid letten, dan kun je beter niet te vaak kiezen voor volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt, vla, pudding, mousse en roomijs. Hier zit veel verzadigd vet en/of suiker in.

Yoghurt

Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder calcium en vitamine B12 en B2. Het hangt samen meteen lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Het beste kun je kiezen voor de magere en halfvolle soorten met weinig of geen toegevoegd suiker. Die bevatten minder verzadigd vet dan volle yoghurts. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.


Wat betreft de vruchtenyoghurts: ze zijn misschien erg lekker, maar ze bevatten meestal ook veel suiker. Een schaaltje magere aardbeienyoghurt bevat 107 kilocalorieën (kcal), een schaaltje magere yoghurt 56 calorieën. Het verschil is 3 klontjes suiker.

Welke yoghurt is gezond?

Vla

Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram. Een schaaltje levert 143 kcal.

De meeste vla in de winkel is gemaakt van volvette melk en bevat minimaal 2,6 gram vet per 100 gram. Magere vla bevat 0,2 gram. Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen.

Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt. Een schaaltje pudding bevat meer calorieën dan een schaaltje vla.

IJs

IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje kan natuurlijk wel. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Roomijs levert circa 100 kcal per bolletje van 50 gram. Yoghurtijs bevat zo'n 70 kcal per bolletje. Sorbetijs is gemaakt van water en suiker. Het bevat geen vet en bevat per bolletje 40 kcal.

Welk ijsje kun je kiezen als je minder calorieën wilt eten?

Fruit als nagerecht

Met 200 gram fruit per dag verlaag je de kans op hartziekten en beroerten. Het eten van fruit hangt ook samen met een lagere kans op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. In fruit zitten veel voedingstoffen, zoals vitamine C en foliumzuur.

Iedere soort fruit heeft bevat weer andere voedingstoffen. Door te variëren met verschillende soorten vers fruit krijg je de verschillende voedingstoffen binnen.

Naast vers fruit is er fruit uit de diepvries te koop, uit pot en blik en gedroogd. Er is geen suiker toegevoegd aan diepvriesfruit, daarom kun je het goed afwisselen met vers fruit. Fruit uit blik of pot is er in 2 varianten: op sap en op siroop. Het fruit op siroop bevat meer suiker dan het fruit op sap. Fruit op siroop staat daarom niet in de Schijf van Vijf. Fruit op sap is een betere keuze dan fruit op siroop, maar sap bevat veel suiker.

Gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikozen of vijgen) bevat meer suiker dan vers fruit. Dit komt omdat het vocht eruit is. Door het drogen gaat daarnaast de meeste vitamine C verloren. Tip: Hou een portie gedroogd fruit klein en kies voor ongesuikerde soorten.

Zelf toetjes maken

Op onze site vind je honderden recepten voor lekkere nagerechten. Over het algemeen bevatten deze toetjes minder calorieën, suiker en verzadigd vet dan de kant-en-klaartoetjes in de winkel. Selecteer het ingrediënt dat jij lekker vindt en verras je tafelgenoten.

Helemaal Schijf van Vijf:
Fruitspiesjes met zomerfruit
Sinaasappelsalade
Turkse yoghurt