Duurzaam koken is niet moeilijk. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig, ben je milieubewust bezig en bespaar je geld. Denk aan een deksel op de pan, het vuur iets lager zetten en koken in een dun laagje water.
Tips om duurzamer te koken
Hoe je kookt en op welk apparaat, bepaalt grotendeels het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de maaltijdbereiding.
Alle tips om duurzamer te koken op een rijtje.
- Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in energiegebruik. En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie.
- Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie.
- Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
- Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden.
- Voorkom voedselverliezen tijdens de bereiding door bijvoorbeeld van aardappelen en bepaalde groenten meer op te snijden. Denk aan schillen en stronken.
- Kook niet meer dan nodig, en weeg af hoeveel je precies nodig hebt.
- Koken voor meerdere personen of meerdere dagen is energiezuiniger.
- Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt.
- Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren.
- Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger.
- Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom. En onderzoek de mogelijkheid om te stoppen met koken op gas. Aardgas is een fossiele brandstof die eindig is en zorgt voor CO2-uitstoot. Elektriciteit komt (deels) uit hernieuwbare bronnen en is minder belastend.
Winst voor het milieu en je portemonnee
Eten bereiden belast het milieu. Dat komt onder andere door het verbruik van fossiele energiebronnen,uitstoot van broeikasgassen, voedselverspilling en watergebruik. Koken op elektriciteit kost bijvoorbeeld tussen de 6% en 9% aan het jaarlijkse stroomverbruik. Als je zuinig omgaat met energie en voedsel, verbruik je minder en is er minder schadelijke uitstoot. Je bespaart ook geld.
Bekijk ook onze 7 tips om duurzamer te eten.
Of ga op zoek naar duurzame recepten.
Vragen en antwoorden over dit onderwerp