Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een
later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.
Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk:
- Vries
zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een
schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze
aan elkaar vast.
- Druiven
en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als
ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt
of smoothie.
- Snijd
citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje.
Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken
als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.
- Heb
je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een
ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
- Kook
appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot
moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima
fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry.
Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
- Appels
en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was
de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2
eetlepels citroensap op 1 liter water.
- Schil
bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries
ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik
ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in
bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen
als fruithapje voor je baby.