Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De temperatuur van de koelkast goed instellen, hoe doe ik dat?

Als je je koelkast wilt instellen op de juiste temperatuur van 4 °C, dan verschilt het per koelkast hoe je dit moet doen. Bij sommige modellen kun je de koelkast digitaal instellen op de goede temperatuur, maar veel modellen hebben een draaiknop met standen. Let dan op: de draaiknop geeft namelijk niet de temperatuur van je koelkast weer, en digitale displays doen dat ook niet. Je kunt het beste een losse koelkastthermometer gebruiken voor het meten van de echte temperatuur. Koop er één in een huishoudwinkel.Heeft jouw koelkast een draaiknop met verschillende standen? Helaas is niet duidelijk welke stand bij welke temperatuur hoort, omdat dat afhangt van de temperatuur van de ruimte en hoe vol de koelkast is en hoe vaak hij open gaat.

Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.

Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur. Deze hoeft niet altijd te kloppen. Het beste is om de temperatuur te controleren met een losse thermometer in een glas water op de onderste plank. Is deze temperatuur hoger dan 4 graden? Stel dan een wat lagere temperatuur in bij je koelkast.