Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het eten van abrikozenpitten gevaarlijk?

Ja. In abrikozenpitten zitten gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden). In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.

Vooral van abrikozenpitten is bekend dat er gevaarlijke hoeveelheden plantengifstoffen in kunnen zitten, maar ook in perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten kunnen deze gifstoffen in lagere hoeveelheden zitten.

Als je een keer per ongeluk een pitje van bijvoorbeeld een appel of een kers doorslikt, dan kan dat niet direct kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.

abrikozenpitten gezond

Geen wondermiddel

Er zijn op internet veel jubelende verhalen te vinden over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden helpen bij afvallen, darmproblemen, het cholesterol verlagen, enzovoorts. Deze effecten zijn niet bewezen.

Grondig onderzoek

Wat wél bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van abrikozenpitten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2016 berekend dat een volwassene bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidslimiet kan overschrijden. Bij kinderen is deze limiet nog lager, dus lopen zij eerder risico er ziek van te worden.

Cyanogene glycosiden

Cyanogene glycosiden zitten ook in pitten van andere steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten, avocadopitten, perenpitten en appelpitten. Maar de hoeveelheden zijn wel een stuk lager dan in abrikozenpitten. Ook zijn deze plantenstoffen te vinden in bijvoorbeeld bittere amandelen, vlierbessen, lijnzaad of exotische knolgewassen, zoals cassave. De amandelen die in de winkel te koop zijn, zijn vaak zoete amandelen en vormen geen problemen. Het eten van abrikozen als fruit levert ook geen problemen op.