Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn abrikozenpitten of andere fruitpitten giftig?

Eet geen abrikozenpitten, dat is levensgevaarlijk. In abrikozenpitten zitten namelijk grote hoeveelheden cyanogene glycosiden. Dat zijn gevaarlijke plantengifstoffen. In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur).

Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn. Bij kinderen is deze limiet nog lager.

Eet geen abrikozenpitten, dat is gevaarlijk

Cyanide in fruitpitten, zoals appel- en kersenpitten

Ook in pitten van andere steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten deze plantengifstoffen. Maar dan in kleinere hoeveelheden. In appels en peren zit het minste. Denk bij steenvruchten naast abrikozen aan perziken, pruimen, nectarines en kersen.

Slik deze pitten liever niet door. Mocht je zo’n pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. Je poept de pit gewoon weer uit.

Niet kauwen!

Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien. Dat kan wél gevaarlijk zijn.

Heb je klachten na het eten van fruitpitten?

Als er veel cyanide in je lichaam vrijkomt, krijg je klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn, draaierigheid. Als je deze klachten krijgt, bel dan de huisarts.

Geen wondermiddel

Je vindt op internet wel jubelende verhalen over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden helpen bij afvallen, darmproblemen, het cholesterol verlagen, enzovoorts. Deze effecten zijn niet bewezen. Gelukkig zie je tegenwoordig vooral veel waarschuwingen tegen het eten van abrikozenpitten.

Vitamine B17 (laetrile) in abrikozenpitten

Laetrile is een stof die in abrikozenpitten zit, en in het verleden wel als vitamine B17 werd aangeprezen. Het zou tegen kanker beschermen. Dit is echter nooit aangetoond. Er is geen enkele functie bekend van deze stof bij de mens. Leatrile kan wel schadelijk zijn. Dus nog een reden om geen abrikozenpitten te eten. Neem ook geen supplementen met leatrile.

Andere bronnen van cyanogene glycosiden

Cyanogene glycosiden zitten onder andere ook in bittere amandelen, vlierbessen, lijnzaad en exotische knolgewassen, zoals cassave. Lees meer over cyanogene glycosiden en de voedingsadviezen voor deze producten en lees het advies voor lijnzaad.

Video: Kun je de pitten van fruit eten?

In onderstaande video vertellen we je alles over de pitten in fruit.