Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet je een meloen wassen voor je hem opeet?

Een meloen kun je het beste wassen voordat je hem aansnijdt en opeet. Reden is dat er bacteriën of virussen op schil kunnen zitten. Als je de meloen snijdt, kunnen ze via het mes in de meloen terechtkomen. Je kunt dan ziek worden. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Een meloen kun je het beste wassen voordat je hem aansnijdt en opeet. Reden is dat er op de schil van de meloen bacteriën of virussen kunnen zitten.

Fruit altijd wassen

Van appels en peren is het wel bekend dat je ze beter even kunt wassen voor je ze opeet. Maar wist je dat je ook fruit dat je nog gaat snijden en schillen, zoals meloen, beter eerst goed kunt wassen? Op de schil kunnen namelijk bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria. Tijdens de teelt kunnen via sproeiwater of via de grond deze ziekmakers op het fruit komen. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.

Meloen wassen

Het beste is dus om al het fruit te wassen voordat je het gaat opeten of aansnijden. Dat geldt zeker voor meloen. Meloen is een vrucht die wat gevoeliger is voor de groei van bacteriën dan veel ander fruit. Dat komt omdat meloen heel zoet is, en veel minder zuur bevat dan bijvoorbeeld appel. Bacteriën zoals salmonella of listeria houden niet van zuur. Verder liggen meloenen bij de teelt vaak op de grond, waardoor besmetting via de grond en water makkelijker is. Ook is de schil van sommige meloensoorten (zoals de galia- en cantaloupemeloen) ruw, zodat bacteriën er makkelijker in kunnen huisvesten.

Veilig-tips voor meloen

Door meloen en ander fruit te wassen spoel je vuil, stof en bacteriën eraf. Je loopt zo minder risico een voedselinfectie op te lopen. Hierop kun je letten:

  • Was je handen altijd eerst goed met water en zeep.
  • Was de meloen (of ander fruit) grondig onder stromend water. Maak vooral de buitenkant goed schoon. Gebruik eventueel een schoon borsteltje.
  • Droog de meloen af met een stukje keukenpapier.
  • Gebruik een schoon mes en een schone snijplank om de meloen te snijden.
  • Snijd alleen het deel van de meloen dat je op gaat eten. Bewaar de rest van de meloen altijd in de koelkast, afgedekt met folie. Bewaar maximaal 2 dagen.
  • Stukjes meloen over (bijvoorbeeld in een fruitsalade) die langer dan 2 uur buiten de koelkast (of in de zon) hebben gestaan? Dan kun je de meloen beter weggooien.
  • Voorverpakte gesneden meloen gekocht, bijvoorbeeld in een kant-en-klare fruitsalade? Zet na aankoop direct in de koelkast (bij 4 °C). Eet het fruit op vóór of uiterlijk op de houdbaarheidsdatum (Te Gebruiken Tot). Na openen is het fruit nog 2 dagen te gebruiken.
  • Koop geen aangesneden fruitsalade die niet gekoeld is.

Extra opletten voor kwetsbare groepen

Mensen met een kwetsbare gezondheid (zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand) lopen sneller een voedselinfectie op. Voor hen is het extra belangrijk om hygiënisch te werken en groenten en fruit altijd goed te wassen voor gebruik.