Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je je weerstand verhogen door minder schoon te maken?

Regelmatig verschijnen er verhalen in de media en op internet dat we te schoon zouden zijn. En dat we beter wat minder kunnen schoonmaken om onze weerstand te verhogen. Er zijn echter geen onderzoeken die dit aantonen.

Wel is bewezen dat je minder snel ziek wordt als je thuis en in de keuken zorgt voor goede hygiëne.

Je wordt minder snel ziek als je thuis en in de keuken zorgt voor goede hygiëne.

Zijn we te schoon en hebben we daardoor meer last van allergieën?

Volgens sommige berichten zijn er in de Westerse samenleving steeds meer mensen met allergieën of chronische immuunziekten omdat we te schoon zijn. Aanhangers van deze ‘hygiënehypothese’ vinden dat kinderen te weinig worden blootgesteld aan infecties en dat ze opgroeien in een te schone omgeving. Het klopt dat ons immuunsysteem getraind moet worden. Veel onderzoeken laten zien dat hiervoor contact met micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) nodig is. Vooral op jonge leeftijd is dit belangrijk. Toch is nog veel onderzoek nodig naar het precieze mechanisme en in hoeverre dit ons afweersysteem beïnvloedt. Dat we ‘te schoon’ zijn, is dus wat voorbarig.

Is schoonmaken en handen wassen nodig?

Het is ook wat voorbarig om op basis hiervan te denken dat de keuken schoonmaken of handen wassen niet meer nodig is. Bacteriën zijn weliswaar heel belangrijk voor het verteren van eten en voor onze weerstand. Maar aan de andere kant veroorzaken bepaalde bacteriën ook veel infectieziektes. Vaak gebeurt dit via voedsel. Bijvoorbeeld omdat de snijplank niet goed is schoongemaakt, of omdat mensen hun handen niet wassen nadat ze rauw vlees of rauwe vis hebben aangeraakt. Jaarlijks worden maar liefst 700.000 mensen ziek door besmet voedsel. Een goede hygiëne is dus belangrijk.

Kun je resistent raken voor bacteriën?

Ben je ziek geweest van een bepaalde bacterie? Dan betekent dit niet automatisch dat je resistent bent voor een volgende keer. Hoewel een bepaalde mate van resistentie kan optreden, loop je bij elke infectie risico op klachten of complicaties. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk infecties oploopt.

Tips voor goede hygiëne

Goede hygiënemaatregelen tijdens het bereiden van voedsel blijven dus hard nodig om voedselinfecties te voorkomen. Desinfectie is niet nodig, maar handen wassen voordat je aan het eten begint en werken met schoon keukengerei blijft belangrijk.