Ja, als je zwanger bent is het belangrijk
om voldoende vis te eten. Het is advies is om twee keer per week vis te eten: een keer kies je voor
vette vis (zoals haring, zalm en forel) en een keer voor magere
vis (zoals tilapia en schol). Als het je niet lukt om twee keer per week vis te
eten, neem dan een supplement met 250-450 mg DHA.
Rauwe haring laten staan
Rauwe
haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) kun je beter laten staan, om
voedselinfecties te voorkomen. Na verhitting is het eten van vis, waaronder
haring, wel veilig. Verhit daarom haring altijd goed voordat je het eet. En dat
geldt ook voor gerookte haring (spekbokking). Haring uit pot of blik, zoals zure
haring (rolmops), kun je veilig eten omdat het verhit is geweest
Haring van de kar of kraam
Voordat de haring bij de kraam of in de winkel
belandt, ondergaat hij bewerkingen. Vaak wordt de haring gezouten. Het zout
reageert met de enzymen in de vis, waardoor de structuur van de vis verandert
en de vis een beetje gaar wordt. Ook wordt de haring ingevroren. Dit alles
zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke bacteriën in de vis, zoals listeria,
minder actief zijn en voor een deel doodgaan.
Maar uit onderzoek blijkt dat bij
het pekelen (zouten) en invriezen van vis niet alle schadelijke bacteriën
doodgaan, wat bij goed verhitten wel gebeurt. Haring van de kar of kraam (en
vaak ook in de supermarkt) wordt niet verhit, dus kun je er nooit 100% zeker
van zijn dat het veilig is.
Andere adviezen voor vis
Sommige soorten vis of schaal-
en schelpdieren kun je beter mijden of niet te vaak eten als je zwanger bent.
Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Deze
vissen kunnen verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten zoals dioxine,
kwik of PFAS. Een keer een kleine hoeveelheid van deze vis op bijvoorbeeld een
toastje zal niet gelijk schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je deze vissen beter mijden.