Menu
Zoek
Terug naar Zwangerschap en baby Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben? Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s? Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Is een sabbelzakje geschikt voor mijn baby? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën? Gezond gewicht voor baby's Welk kinderservies kan ik gebruiken voor mijn baby, dreumes of peuter? Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben? Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby? Huilende baby: honger of iets anders?
Zwangerschap en baby

Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben?

Ja, het advies is om tijdens je zwangerschap elke dag een supplement te slikken met 10 microgram vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je ongeboren baby.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes en een baby met een laag geboortegewicht verlaagt. Mogelijk verkleint het de kans dat je kind op latere leeftijd astma-achtige symptomen ontwikkelt.

Waar let je op?

Er zijn tabletten te koop speciaal voor zwangeren met vitamine D en foliumzuur. Handig, want je krijgt tijdens de zwangerschap tot 10 weken ook het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken.

Wil je weten hoe je zo'n potje leest? Bekijk het etiket hieronder en klik op de onderdelen. Je kunt de voor- en achterkant bekijken.

Claim

Dit is een gezondheidsclaim. Die zijn goed onderbouwd. Het maakt dus niet uit of je een goedkoper huismerk neemt of een duurder A-merk. Het werkt hetzelfde.

Lees meer over claims

Lees meer
Foliumzuur

Neem vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI). Neem nooit meer dan 1.000 µg (is gelijk aan 1 milligram) foliumzuur per dag.

Lees meer over foliumzuur.

Lees meer
Dosering

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Neem niet meer dan deze dosering. Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt.  

Lees meer over het slikken van vitamines 

Lees meer
Advies
Gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is belangrijk en de beste manier om je vitamines en mineralen binnen te krijgen, ook tijdens zwangerschap. Alleen foliumzuur en vitamine D krijg je met voeding onvoldoende binnen tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent, is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende producten neemt met jodium, calcium en ijzer. Daarnaast is het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer magere vis en 1 keer vette vis.

Lees meer over gezond eten tijdens de zwangerschap.

 

Lees meer
Productnaam
De productnaam geeft aan welke voedingsstoffen in het product zitten. Kijk op de achterkant van het potje om te zien wat er precies inzit. 
Lees meer
Aanduiding

Dit geeft aan dat dit supplement geschikt is voor zwangeren of als je zwanger wilt worden.

Lees meer
Bewaren
Het bewaaradvies geeft aan hoe en waar je het product het beste kunt bewaren. Bijvoorbeeld in een kastje waar het droog en donker is. 
Lees meer
Vitamine D

Neem tijdens je zwangerschap elke dag 10 µg (microgram) vitamine D. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI).

Lees meer over vitamine D

Lees meer
Ingrediënten
In de ingrediëntenlijst zie je welke ingrediënten zijn toegevoegd. Dit zijn de vitamines en mineralen, maar ook de toevoegingen die nodig zijn om er een tablet van te maken.
Lees meer
Aantal per dag

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Dit kan per merk verschillen. Neem niet meer. Want sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. 

Lees meer over het slikken van vitamines 

Lees meer
Referentie-inname (RI)

De Referentie-inname (RI) is een Europese waarde. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen je gemiddeld op een dag nodig hebt. De RI kan afwijken van de Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH). Voor zwangeren gelden voor sommige vitamines en mineralen een andere ADH. De waarde kan daarom hoger liggen dan 100%. Dat is dan dus goed.

Lees meer over de ADH 

Lees meer

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.