Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Ben je zwanger en heb je veel dorst en moet je vaak plassen? Of is je buik groter dan normaal voor de duur van je zwangerschap? Als je deze symptomen hebt, kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapsdiabetes (ook wel zwangerschapssuiker(ziekte) genoemd).

Maar je merkt niet altijd of je zwangerschapsdiabetes hebt.

je merkt niet altijd of je zwangerschapssuiker hebt

Gevolgen zwangerschapsdiabetes

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, dan heb je te veel suiker in je bloed. Dat kan gevolgen hebben voor je baby en voor jezelf. Zo zorgt het hoge suikergehalte in je bloed ervoor dat je meer kans hebt op een groot kind. Dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een volgende zwangerschap is de kans vrij groot dat je weer zwangerschapsdiabetes krijgt. Heb je het gehad, dan heb je ook wat meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Je verkleint de kans op deze ziekte als je een gezond gewicht behoudt of krijgt.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes moet worden behandeld. Samen met je gynaecoloog of met een diëtist maak je een behandelplan. Gezonde voeding en regelmatig eten is belangrijk als je zwangerschapsdiabetes hebt. Eet bijvoorbeeld vooral volkorenproducten en veel groente en fruit. Met de Schijf van Vijf eet je gezond. Meer voedingsadviezen met diabetes type 2.

Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes meestal na een dag verdwenen.

Wat kun je doen als je een vermoeden hebt?

Maak je je zorgen over zwangerschapsdiabetes, dan kun je je verloskundige vragen of ze je tussen week 26 en 28 van de zwangerschap wilt testen. Of vraag het na bij je (huis)arts.