Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kook je veilig voor ouderen?

Veel mensen doen momenteel boodschappen voor ouderen uit hun omgeving en maken ook eten voor ze klaar. Een goed idee, want zo kunnen ook deze mensen gezond blijven eten tijdens de coronacrisis. Op deze pagina geven we tips hoe je veilig kunt koken voor ouderen.

Mensen die behoren tot een kwetsbare groep, zoals ouderen en zieken, hebben een verminderde weerstand en lopen sneller een voedselinfectie op. Voor hen is het dus extra belangrijk dat eten hygiënisch wordt bereid. Zo krijgen ziekmakende bacteriën en virussen minder kans. Hieronder zie je waarop je allemaal kunt letten.

Veilig eten klaarmaken voor ouderen

Kopen


  • Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt.
  • Maak bederfelijke producten zoals vlees, vis en voorgesneden groente uiterlijk op de TGT-datum op.
  • Zet deze producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer. Gebruik bij warm weer een koeltas voor vervoer.

Wassen


  • Was je handen altijd goed met water en zeep voordat je eten bereidt. En ook na het aanraken van rauwe producten.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Gebruik schone materialen zoals messen, spatels en snijplanken.

Scheiden


  • Zorg dat bereid eten niet in contact komt met rauw eten.
  • Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of rauwe vis niet voor andere producten.
  • Of was tussendoor goed af met heet water en afwasmiddel.

Verhitten


  • Serveer geen rauw(e) vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren en drink geen rauwe melk.
  • Verhit deze producten door en door en controleer of ze gaar zijn.
  • Maak restjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. Verhit ze door en door tot stomend heet, schep tussendoor om.

Bewaren


  • Zorg voor een ideale koelkasttemperatuur van 4 ºC.
  • Zet gekoelde producten na gebruik direct terug in de koelkast. Gebruik nooit eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan.
  • Maak geopende producten zoals vleeswaren binnen een paar dagen op. Kijk voor adviezen in de Bewaarwijzer.

Bekijk de video 'veilig koken'

Veilig koken: hoe doe je dat? En hoe voorkom je dat je ziek wordt van eten? Bekijk het in deze video: