Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Handen wassen met desinfecterende zeep of handreiniger is niet nodig. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale zeep. In een gewoon huishouden is het niet nodig om desinfecterende of antibacteriële middelen te gebruiken.

Veiligheidstips rond voeding en het coronavirus:

  • Was je handen goed met water en zeep vóór en na het boodschappen doen. Voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt.
  • Was je handen ook altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was fruit en groente altijd grondig.
  • Was je handen na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis of eieren, rauwe groente en fruit.
  • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken. Maak ook het aanrecht en de tafel goed schoon met een sopje.
  • Maak liever geen eten klaar voor een ander als je ziek of verkouden bent.
  • Nies of hoest niet boven eten. Moet je toch niezen of hoesten, doe dat aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent.
  • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig. Vaatdoekjes in elk geval dagelijks.
  • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
  • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
  • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.
Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het coronavirus verspreidt zich via druppels die bij hoesten en niezen vrijkomen. Ook handen zijn een bekende verspreidingsroute. Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus zich dus niet delen, maar kan het wel enige tijd overleven.

Als het virus opgesloten zit in slijm of snot kan het wat langer overleven. Via handen waarin bijvoorbeeld is geniest kan het overleven. Op deze manier kan het worden overgedragen op anderen die met hun handen hun gezicht aanraken. Het virus kan zo via bijvoorbeeld neus of ogen in het lichaam terechtkomen.

sluiten
Kan het coronavirus overleven op eten, verpakkingen of een winkelwagen?
Het coronavirus kan enige tijd overleven op oppervlakken. Hoelang is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort oppervlak, de temperatuur en vochtigheid. Het is onvoldoende bekend in hoeverre oppervlakken een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De belangrijkste besmettingsroutes zijn overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Daarom is het ook belangrijk de adviezen van het RIVM op te volgen.

Je raakt niet besmet door alleen het aanraken van een oppervlak (of eten) waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten. Dat is pas mogelijk als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt, en de virusdeeltjes zo in je lichaam terechtkomen.

De kans is klein om via een winkelwagen of winkelmandje besmet te raken. De kans is ook klein dat je ziek wordt via eten uit de supermarkt, bijvoorbeeld omdat mensen deze producten hebben aangeraakt. Het is wel belangrijk om goed je handen te wassen met water en zeep. Doe dat vóór en nadat je boodschappen hebt gedaan. En voorkom dat je tussentijds je gezicht aanraakt (dat kan best lastig zijn, want dit doen we vaak ongemerkt!). Was ook groente en fruit altijd grondig voor gebruik. Met deze maatregelen verklein je de kans dat je wordt besmet nog verder.
sluiten
Moet je groente en fruit wassen met zeep of desinfectiemiddel?
Het is niet nodig om groente en fruit te wassen met zeep of desinfectiemiddel. Grondig wassen onder stromend water is voldoende.
sluiten
Kan ik eten klaarmaken voor een ander als ik verkouden ben?
Het is beter om geen eten voor anderen klaar te maken als je zelf klachten hebt als verkoudheid, hoesten of koorts. Er is dan een kans aanwezig dat je bijvoorbeeld via je handen of contactoppervlakken virussen of bacteriën verspreidt.

Nies of hoest in elk geval nooit boven eten en was altijd je handen voordat je eten bereidt. Was ook je handen na het aanraken van rauwe groente en fruit. Zo voorkom je dat er mogelijk toch een virusdeeltje op het eten terechtkomt. Als je dit vervolgens aanraakt of binnenkrijgt, is het (theoretisch) mogelijk dat je wordt besmet. Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en gaan dood als je voedsel goed verhit.
sluiten