Menu
Zoek

Waarom is vlees eten belastend voor het milieu?

De productie van vlees is heel belastend voor het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van dieren. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. Dit veevoer moet ook worden gemaakt en vervoerd. En voor het verbouwen van voer, zoals soja uit Zuid-Amerika, is niet alleen land nodig, maar wordt ook vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren en mest. Sommige stoffen uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en daar de biodiversiteit verminderen. Die optelsom maakt vlees heel belastend.

Door minder vlees te eten kun je de impact van jouw voedingspatroon flink verlagen. Stel je eet nu volgens de Schijf van Vijf-adviezen het maximum van 500 gram vlees per week. Als je in plaats daarvan 400 gram vlees per week eet dan verlaag je de klimaatimpact van jouw eten al met 5 tot 10%.

Meer weten:

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.