Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Inspiratie voor kleine stappen

Welke Eetwissel past bij jou?

Met een Eetwissel maak je een kleine stap binnen wat je nu al eet. Kies bijvoorbeeld in de supermarkt voor 100% pindakaas in plaats van chocopasta. Of neem bij de lunch een volkorenbroodje met gegrilde groente in plaats van een broodje ham. Met elke Eetwissel zorg je vandaag al beter voor jezelf en het milieu. Jij kiest, elke dag opnieuw. Hieronder vind je jouw mogelijke Eetwissels. Of maak er zelf een.

Eetwissels voor het ontbijt en lunch

Uit witbrood is het beste eruit gehaald; de vezels. Hartstikke zonde want die zijn juist goed voor je! In volkorenbrood blijft alles bewaard. Je verspilt dan dus niets.

In roomboter zit veel meer verzadigd vet dan in halvarine. En om roomboter te maken is veel melk nodig. De ingrediënten van halvarine komen voornamelijk van planten. Dat belast het milieu minder.

Bij witte broodjes zijn de meeste vezels eruit gehaald. Volkoren broodjes zitten er juist vol mee. Vezels zijn goed voor je. Je verspilt bovendien minder van de graankorrel en dat is beter voor het milieu.


In een croissant zitten nauwelijks vezels. Een volkoren mueslibol zit daar bomvol mee. Een mueslibol bevat geen boter en belast zo het milieu minder.

Die kant-en-klare soepen en bouillonblokjes? Zout! Met een zelfgemaakte salade weet je tenminste wat je eet. En lekker vers, daar doe je het milieu ook een plezier mee omdat je het niet hoeft te koken.

In salami zit veel zout en verzadigd vet. In (vette) vis zitten juist goede vetten en dat is supergezond. Makreel, zalm, sardientjes; allemaal heerlijk. Vis heeft ook minder invloed op het klimaat en landgebruik dan varkensvlees.

Ham is erg zout. Ei niet. Tenzij je er natuurlijk zelf zout op strooit ;). Het opgroeien van een varken heeft meer effect op het milieu dan een kip. Daardoor is ei de betere keuze.

Wissel je vette 48+ in voor hüttenkäse (cottage cheese) of zuivelspread? Dan krijg je minder verzadigd vet binnen. Voor hüttenkäse is ook veel minder melk nodig dan bij het maken van kaas.

Meer lezen over ontbijt en lunch

 • Wat is een gezond ontbijt? Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout.
 • Wat is gezond en lekker broodbeleg? Hieronder geven we belegtips voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de Schijf van Vijf? 16x broodbeleg-inspiratie Boven Paprikaspread ...
 • Wat is een gezonde lunch? De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Maar dat niet alleen. Door tijdens de lunch ook groente te eten, kom je gemakkelijker aan de aanbevolen...

Eetwissels voor de warme maaltijd

Spekjes zijn zout en zitten vol verzadigd vet. En nootjes? Die kun je ongezouten kopen en ze zitten vol goede onverzadigde vetten. En met een dagje geen vlees belast je het milieu tot een tiende minder. Dat is een mooie win-win-win-situatie dus.

In een gehaktbal zit meer zout. Daarnaast hebben varkens en koeien meer land, voer, energie en water nodig dan kippen. Varkens en koeien poepen ook meer. Daarbij komen gassen vrij. Die gassen dragen bij aan het opwarmen van de aarde.

Vervang je hamburger een keertje voor een bonenburger. Meer bonen eten - zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen - is goed voor je cholesterol. Bonen zijn niet alleen maar goed voor jou, maar óók voor het milieu. Ze zijn maar liefst 20 keer zo goed.

In roomboter zit veel meer verzadigd vet dan in vloeibaar bak- en braadvet. Om roomboter te maken heb je melk nodig, en dus koeien. Bak- en braadvet wordt voornamelijk gemaakt van planten. Je wisselt dus van dier naar plant. Dat belast het milieu minder.


Ga je van wit naar volkoren, dan maak je een wissel van weinig vezels naar veel vezels. En al die vezels uit granen zijn goed voor je lijf. Zo heb je minder kans op darmkanker. En waarom goed voor het milieu? Nou; je eet de vezels op in plaats van ze te verspillen.

Inspiratie voor de warme maaltijd

 • Makkelijke vegetarische recepten Vegetarische recepten vind je hier. Er is volop keuze uit lekkere, snelle en gezonde vega-recepten. Op onze receptensite kies je uit ruim 1.000 vegetarische recepten. 4 x...
 • Wat is gezond avondeten? Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere...
 • Vol(koren) recept-inspiratie 4x recepten met volkoren couscous 4x recepten met volkorenpasta Inspiratie voor volkoren recepten vind je hier! Volkoren producten leveren belangrijke voedingsstoffen en verlagen...
 • Verrukkelijke vegaburgers Een smakelijke burger heeft niet altijd vlees nodig. De vegetarische burgers die je op deze pagina kunt vinden zijn daarvan het bewijs. Gemaakt van bruine of zwarte bonen,...

Eetwissels voor drinken en tussendoor

Wissel je van cola naar water, dan bespaar je wel 6 suikerklontjes. Water drinken is ook een stuk beter voor je tanden. En omdat kraanwater geen verpakking en vrachtwagens nodig heeft, is het ook beter voor het milieu.

In chips zit veel zout en ongezond vet. Als je een handje ongezouten noten eet, snack je gezond en krijg je goede vetten binnen. En het scheelt ook voor het milieu omdat chips moeilijker te maken is.

In ontbijtkoek zit vaak veel suiker en weinig vezels of goede voedingsstoffen. Fruit zit juist vol vitamines, mineralen en vezels. De keuze aan fruit is reuze. En voor fruit is geen fabriek en bewerking nodig.

Dranken met suiker kunnen je dik maken. Daarom kun je beter thee zonder suiker drinken. Om ice tea te maken is meer verpakking, bewerking en vervoer nodig dan voor een theezakje. Directe winst voor het milieu dus.

Komkommer bevat veel minder calorieën en zout. En dat is beter voor je. Ook voor het milieu is er winst. Kaasstengels zijn namelijk gemaakt van de dierlijke producten kaas en boter.

Tips voor drinken en tussendoor

 • Dranken Tips bij dranken Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag. Lees meer over welke thee je het beste kan drinken. Niet alle soorten...
 • Wat zijn gezonde snacks? Een lekkere snack maak je makkelijk zelf. Dat is gezonder en vaak ook nog eens goedkoper. Kies ingrediënten uit de  Schijf van Vijf en laat de creatieve hobbykok...
 • Wat zijn gezonde tussendoortjes? Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
 • Hoe kan ik minder snoepen? Af en toe een paar dropjes of een stukje chocolade, dat kan prima. Maar wellicht zwicht je vaker voor deze verleidingen dan je zou willen. Hoe krijg je meer controle? Wapen...
 • Wat zijn gezonde toetjes? Of je het nu dessert, toetje of nagerecht noemt: je kunt eindeloos variëren met afsluiters na de maaltijd. In de winkel is enorm veel keuze en zelf maken kan natuurlijk...

Eetwisselen kan overal

In de supermarkt, op het tankstation, to go en in het bedrijfsrestaurant (als dat weer kan...)

Eet je genoeg groente, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Ook minder bewerkt vlees eten (zoals ham) is goed voor je. De milieubelasting van groente is verder een stuk lager dan van ham.


De fruitsalade wint van de smoothie. Met een smoothie krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Bedenk maar: 4 gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar zoveel opeten lukt niet zo snel. Omdat voor een smoothie meer fruit nodig is, is de milieubelasting hoger.

Energiedrankjes zijn suikerbommen. Ook zitten er zuren in die je gebit aantasten. Koffie zonder suiker is beter voor je. En voor het milieu. Want energiedrankjes maken kost veel energie en ze zijn in blik verpakt.
Zeker zo lekker, maar dan met veel minder suiker en calorieën. Water met sinaasappel is ook minder zuur voor je gebit. Voor sinaasappelsap zijn meer sinaasappels nodig en dat maakt het milieubelastender.

Chocopasta zit vol suiker en verzadigd vet. Dan liever 100% pindakaas! Daar is geen zout of suiker aan toegevoegd. En er zitten ook nog eens veel goede vetten in. Pinda's zijn van alle noten het milieuvriendelijkst.

Een broodje kroket levert meer calorieën. En er zit meer zout in. Een volkoren kaastosti is dus beter voor je. Ook belast je het milieu minder. Een plak kaas maken kost minder energie dan een kroket.

> terug naar de hoofdpagina van Eetwissels