Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten uit andere culturen

Niet iedereen in de wereld zet hetzelfde op tafel. In het ene land houden ze veel van pasta, in het andere land meer van rijst. Ook Nederlandse gezinnen eten lang niet allemaal dezelfde maaltijden.

Al zijn veel Nederlanders dol op aardappelen, groente en vlees. Die combinatie heeft zelfs een eigen afkorting: AGV. Ook typisch Nederlands: een boterham met kaas.

Stelling

Traditioneel eten

Elk land heeft traditionele recepten. Zo heb je de Franse ‘keuken’ met quiches, ratatouille, veel vleesgerechten en typische toetjes als crème brûlée of chocolade mousse. De Chinese keuken is weer helemaal anders. In die gerechten zitten veel meer kruiden en smaken vaak ook pittig. In de Surinaamse en Marokkaanse keuken wordt veel vis gegeten. En in Turks eten zit veel fruit en peulvruchten.

Elk land kent zijn eigen traditionele recepten.

Verschillende culturen

Mensen in Nederland met een andere culturele achtergrond maken vaak andere recepten dan aardappels, groente en vlees. Ze koken in de traditie van hun land. Ze houden soms rekening met hun geloof, waardoor ze bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. Ook eten ze groenten die in Nederland niet zo bekend zijn. Zoals bitawiri, wat een Surinaamse bladgroente is, of kousenband, een soort sperziebonen. Wel eens van Ayran gehoord? Dat is een populair Turks yoghurtdrankje.

Proeverij

Al die verschillende smaken, recepten en eetgewoontes zijn natuurlijk super interessant. Je kunt veel van elkaar leren in de keuken. Wat dacht je van een proefmiddag met gerechten uit verschillende landen op school? Vraag het eens aan je leraar!