Menu
Zoek

Eten uit diverse culturen

Niet iedereen in de wereld zet hetzelfde op tafel. In het ene land houden ze veel van pasta, in het andere land meer van rijst. Ook Nederlandse gezinnen eten lang niet allemaal dezelfde maaltijden.

Traditioneel eten

Elk land heeft traditionele recepten. Zo heb je de Franse ‘keuken’ met quiches, ratatouille, veel vleesgerechten en typische toetjes als crème brûlée of chocolade mousse. De Chinese keuken is weer helemaal anders. In die gerechten zitten veel meer kruiden en smaken vaak ook pittig. In de Surinaamse en Marokkaanse keuken wordt veel vis gegeten. En in Turks eten zit veel fruit en peulvruchten. Vaak vinden we aardappelen, groente en vlees een echt voorbeeld van Hollandse pot. Die combinatie heeft zelfs een eigen afkorting: AGV.

Verschillende culturen

Mensen in Nederland maken recepten uit allerlei culturen. Sommige mensen houden ook rekening met hun geloof, waardoor ze bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. De keukens en soorten groenten zijn in Nederland superdivers. Dat komt onder andere doordat veel mensen hiernaartoe zijn gekomen uit andere landen. Ken jij bijvoorbeeld bitawiri, wat een Surinaamse bladgroente is, of kousenband, een soort sperziebonen. Wel eens van Ayran gehoord? Dat is een populair Turks yoghurtdrankje.

Proeverij

Al die verschillende smaken, recepten en eetgewoontes zijn natuurlijk super interessant. Je kunt veel van elkaar leren in de keuken. Wat dacht je van een proefmiddag met gerechten uit verschillende landen op school? Vraag het eens aan je leraar!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.