Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Sporten is top

Niet alleen eten uit de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je je fit voelt. Ook genoeg bewegen helpt daarbij.

Het is goed om niet langer dan twee uur achter de computer of tv zitten. Ga lekker buiten spelen, doe actieve spelletjes op het schoolplein, of ga sporten op een sportclub. Dat is allemaal goed voor je. Als je daar elke dag minstens een uur mee vult, ben je super bezig.

Bewegen betekent niet altijd keihard zweten. Rennen, fietsen, stoeien, klimmen, skeeleren, voetballen, dansen of touwtjespringen: doe lekker waar jij zin in hebt!

Als je elke dag minstens een uur sport of beweegt, dan ben je super bezig.

Krachtvoer

Bewegen kost energie en dat krijg je van eten. Hoe werkt dat?
  • In pasta, rijst, aardappelen, brood, groente en fruit zitten koolhydraten die je energie geven.
  • Vis, olijfolie, avocado, noten en zaden leveren goede vetten voor je lijf.
  • In vlees en vleesvervangers, vis, noten, kwark en eieren zitten veel eiwitten die je spieren nodig hebben, onder andere om te herstellen na het sporten.

Water aub!

Als je sport, word je warm. Om niet oververhit te raken, verdampt je lijf extra vocht: zweet! Daarom heb je drinken nodig als je sport, het liefst water. Sportdrankjes juist niet, die zitten bomvol suiker.

Wist je dat…
… je wel een liter vocht per uur kunt verliezen tijdens een goed potje sporten?
… je kunt zien dat je te weinig gedronken hebt als je plas donkergeel is?
… je eigenlijk al te weinig gedronken hebt als je dorst krijgt?

Aan tafel

Als je net hebt gegeten voordat je een zwembad in plonst of een stuk wil gaan rennen, dan merk je al snel: dat eten zit in de weg! Het is beter om twee uur eerder te eten en te drinken. Dan heb je genoeg energie om flink te gaan bewegen. Wel kun je iets kleins vlak van te voren nemen. Denk maar aan een volkoren cracker of een schaaltje magere yoghurt en fruit.

Quiz: Wat eten profsporters?

Elke profsporter heeft een eigen dieet waarvan hij of zij nog beter en sneller wordt. Weet jij bij welke sport welke maaltijd hoort?