Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lief voor de aarde

Wat je eet, heeft effect op jezelf. Maar ook op het milieu. Het maken van eten kost namelijk energie. Je kunt gelukkig iets doen om te helpen. Maak duurzame keuzes!

Of het nu groente is die op het land groeit, melk die een koe maakt, of een stukje vlees of vis: eten maken kost energie. Er is veel ruimte, elektriciteit en water voor nodig. Gemiddeld heeft elke Nederlander maar liefst twee voetbalvelden nodig om eten te maken. Die ruimte is er niet voor iedereen in de wereld.

Het maken van eten kost energie. En het heeft effect op het milieu. Wat kun je doen om de aarde te helpen?

Duurzaam

Hoe kun je nou duurzamer eten? Het maken van groente kost minder energie dan het maken van zuivel (zoals melk) of vlees. Als je dan ook nog kiest voor eten van het seizoen, dan ben je bewust bezig.

Hoe dat werkt? Een aardbei die op het land groeit heeft veel minder energie nodig dan eentje uit de verwarmde kas of aardbeien die met een vliegtuig uit een ander land komen. Om kassen te verwarmen, is een heleboel elektriciteit nodig. Koop je Nederlandse aardbeien in juni, dan komen ze vers van het land. Dat is beter dan dat je ze in december haalt. Dan groeien aardbeien alleen in een kas of komen ze van ver.

5 duurzame tips

  • Eet vooral veel groente en fruit van het seizoen, granen en peulvruchten, bijvoorbeeld bonen.
  • Eet niet elke dag vlees. Zo ben je aardig voor de dieren.
  • Laat snacks, frisdranken en vruchtensappen staan. Die zijn niet alleen niet gezond, ze kosten ook erg veel energie om te maken.
  • Gooi zo min mogelijk eten weg
  • Water uit de kraan drinken is duurzaam. Je kunt er herbruikbare flesjes mee vullen. Én het is nog gezond voor je ook.

Letten op keurmerken

Er zijn ook keurmerken die je helpen kiezen. Kijk maar of je deze vragen kunt beantwoorden over je boodschappen:

  • Is er bij het maken van dit product goed voor dieren gezorgd? Zaten de kippen voor je eieren bijvoorbeeld in kleine hokken? Of konden ze vrij rondlopen?
  • Waar is dit product gemaakt? Komen de boontjes uit Nederland of uit Kenia? Vaak geldt: Hoe verder weg, hoe slechter voor het milieu.
  • Staat er een plaatje op met Fair Trade? Dan betekent dat dat de boeren die dit product in verre landen hebben gemaakt dat onder goede omstandigheden hebben gedaan. En dat ze goed zijn betaald. Je vindt het fair-trade logo bijvoorbeeld op bananen en chocolade.
Beter Leven keurmerk
Dit is het Beter Leven keurmerk, dat de Dierenbescherming heeft gemaakt. Dat betekent dat het product waar dit keurmerk op staat, diervriendelijk is. De Dierenbescherming heeft een lijst met eisen voor een product zo’n keurmerk krijgt. Je kunt 1, 2 of 3 sterren krijgen binnen het Beter Leven Keurmerk. Bij 1 ster is een beetje rekening gehouden met de dieren, bij 2 wat meer en bij 3 sterren nog wat meer. Bij 3 sterren zijn de producten vaak biologisch. Kijk maar eens in de supermarkt of je producten met dit keurmerk kunt vinden.
sluiten
Fair Trade

Fairtrade-Max Havelaar is een keurmerk van de Nederlandse stichting Max Havelaar. Als je iets koopt waar dit keurmerk op staat, dan weet je zeker dat de boeren en telers van het product voldoende betaald hebben gekregen. In sommige arme landen worden boeren en arbeiders namelijk slecht betaald voor hun product, waardoor ze honger hebben. ‘Fair Trade’ betekent ook dat ze duidelijke afspraken hebben gemaakt over goede zorg: ze hoeven bijvoorbeeld niet te lang te werken in de hitte, hun kinderen kunnen naar school en ze kunnen naar een dokter als ze ziek zijn.

sluiten
Europees biologisch

Dit groene sterrenblaadje betekent dat je een biologisch product in handen hebt. Alles wat biologisch is en in de Europese Unie (de EU)  is gemaakt, krijgt dit keurmerk. Zo is het duidelijk dat deze producten zich aan de EU- regels houden. 

sluiten
On the way to PlanetProof

Dit keurmerk heet On the way to PlanetProof. Er wordt naar van alles gekeken voor een product dit keurmerk erop mag zetten. Bijvoorbeeld naar de invloed op het milieu en hoe het is voor dieren. Ook op bloemen en planten kan het keurmerk staan. 

sluiten

Goed bezig

Onderzoek laat zien dat als je eet volgens de Schijf van Vijf, dat je al snel duurzamer bezig bent. Je eet vele verschillende dingen, eet wat minder vlees en eet niet meer dan je nodig hebt. En: dingen als pudding, frisdrank, chips en taartjes staan er niet in. Laten die nou net ook niet goed zijn voor het milieu.