Menu
Zoek

Waar bewaar ik groente en fruit?

Wist je dat...

- Groenten het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaard blijven?
- Komkommer, tomaat, sla, wortel en ui de meest verspilde groenten zijn?

Welke groente bewaar je in de koelkast? En welke erbuiten?
Sommige soorten groente - zoals sla en bloemkool - bewaar je in de koelkast. Andere groentesoorten - zoals tomaat en komkommer - bewaar je juist beter buiten de koelkast. Als je groente op de goede plek bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden.

Een overzicht van veel gegeten groenten en de beste bewaarplek.

Welke groente bewaar je in de koelkast?

  • Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.
  • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
  • Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortels moeten altijd in de koelkast worden bewaard. Het maakt daarbij niet uit om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren. Ook groente die je zelf hebt (aan)gesneden, moet je altijd in de koelkast bewaren.
  • Sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C). Als je sperziebonen langer wilt bewaren, kun je ze eventueel tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren.
  • Champignons en andere paddenstoelen (officieel geen groente, maar vaak wel tot de groente gerekend) bewaar je het beste in de originele verpakking in de koelkast.

Tip: gebruik de groentelade

Groente bevat veel vocht en is daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast. Bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.

Welke groente bewaar je buiten de koelkast?

  • Vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plasticfolie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.

    Aubergine en paprika bewaren
    Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.

    Tomaat bewaren

    Tomaten smaken het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn.Komkommer bewarenLaat de komkommer in de folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.

  • Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C). Denk aan een voorraadkast, keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.

    Ui bewaren
    Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. Bewaar uien om deze reden ook niet naast aardappelen. Je kunt ze ook bewaren in een netje. Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen. Leg ze dus niet naast knoflook.

Tip: gebruik een aparte groenteschaal

Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.

Bij warm weer wel in koelkast

Als in de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groenten in de koelkast te bewaren.

Hoe je verschillende groenten het beste bewaart, kun je zien in de Bewaarwijzer.

sluiten
Hoe kun je fruit invriezen?

Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.

Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk:

  • Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.  
  • Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.  
  • Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.  
  • Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
  • Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.  
  • Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
  • Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
sluiten

 

In de koelkast

Erbuiten

Groenten

 

 

Sla (inclusief gemengd), krop

X

 

Tomaat

 

X

Komkommer

 

X

Paprika

 

X

Roerbak-/wok-/stoofgroenten

X

 

Champignon

X

 

Sperzieboon

X

 

Witlof

X

 

Bospeen/ worteltjes

X

 

Winterpeen

 

X

Bloemkool

X

 

Ui

 

X

Prei

X

 

Broccoli

X

 

Groene, rode en witte kool, koolrabi, koolraap

 

X

Boerenkool, paksoi, romanesco

X

 

Spruitjes

X

 

Courgette

 

X

Aubergine

 

X

Spinazie

X

 

Andere bladgroenten

X

 

Andere vruchtgroenten

 

X

Aardappel

 

 

 

 

 

Fruit

 

 

Appel

X

 

Sinaasappel

 

X

Banaan

 

X

Mandarijn

 

X

Aardbei

X

 

Frambozen

X

 

Ander zacht fruit

X

 

Druif

X

 

Peer

X

 

Kiwi

X

 

Meloen geel/ galia

 

X

Nectarine

 

X

Citroen

 

X

Avocado

 

X

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.