Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Boodschappen doen

Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten.
Boodschappen doen? Bekijk deze 7 tips.

7 tips - boodschappen doen

1. Houd je aan je boodschappenlijstje

Probeer niet te zwichten voor snacks, als koek of snoep. Dat gaat beter als je niet met een lege maag boodschappen doet. Kom je verleidelijke aanbiedingen tegen? Je mag gerust een uitzondering maken voor producten die gezond en lang houdbaar zijn. Wist je trouwens dat het maken van een boodschappenlijstje ook helpt om eten van de afvalbak te redden? Bekijk de video met 4 grote voordelen van het maken van een boodschappenlijstje en lees hoe je het perfecte boodschappenlijstje kunt maken.

2. Sla je boodschappen 1 keer per week in

Voor bederfelijke producten als vlees(waren), brood en verse groente, ga je tussendoor nog een keertje naar de winkel. Brood kun je ook invriezen. Haal dan elke dag de boterhammen uit de vriezer die je denkt op te eten. Zo heb je altijd verse producten in huis en koop je niet snel te veel.

3. Speur naar goede aanbiedingen

Producten die gezond zijn en het liefst lang houdbaar. Natuurlijk kan je een broccoli voor een actieprijs kopen als je eigenlijk een bloemkool op je boodschappenlijstje hebt staan. Maak op basis van de aanbiedingen je menu voor de week. Let daarbij goed op de houdbaarheid van de aanbiedingen: bedenk of je ze wel allemaal op tijd op krijgt. Van producten als rijst, pasta of ingeblikte of diepvriesgroente kun je prima extra halen.

4. Controleer de verpakking

Bekijk de houdbaarheidsdatum. Is het nog goed op het moment dat je het product wilt gebruiken? Weet je zeker dat je het product vandaag nog gaat eten? Koop dan een product met een kortere houdbaarheidsdatum, dit voorkomt dat de supermarkt het product misschien weg moet gooien. Let er daarnaast op dat verpakkingen goed gesloten zijn. Zo niet, dan is het product misschien niet meer geschikt voor consumptie.

5. Vervoer je boodschappen met zorg

Pak gekoelde producten als laatste en gebruik een koeltas. Zo geef je ziekmakende bacteriën zo min mogelijk kans. Door de boodschappen thuis direct weer op te bergen, voorkom je dat ze onnodig buiten de koeling staan.?Leg breekbare of gevoelige producten zoals eieren en fruit bovenop, zo voorkom je beschadiging.

6. Koop 'voedselveilig'

Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Meer tips om voedselinfecties te voorkomen tijdens het boodschappen doen.

7. Duurzamer boodschappen doen

Juist het transport van de winkel naar huis heeft de meeste klimaat-impact. Als het kan, doe dan je boodschappen op de fiets of lopend. En het is ook een manier om niet meer mee te nemen dan nodig is.

Ook in je aankopen kun je rekening houden met duurzaamheid. De productie van koek, snoep, snacks en alcohol zijn behoorlijk belastend voor het milieu, net als vlees en zuivel. Koop je die minder, dan zorgt dat voor minder CO2-uitstoot. Rekening houden met dierenwelzijn en het milieu kan door te letten op keurmerken op de verpakking. Duurzame vis is bijvoorbeeld te herkennen aan MSC of ASC keurmerk.

Lees meer over duurzamer eten of bekijk onze Boodschappenhulp Dierenwelzijn, die helpt je kiezen voor het schap.