Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Richelle zocht hulp bij een gewichtsconsulent om af te vallen

"Ik heb nu meer kennis van voeding. En meer zelfvertrouwen."

Jarenlang had Richelle Lourier (55) last van jojoën. Soms viel ze een paar kilo af, maar die zaten er na een tijd gewoon weer aan. Allerlei diëten probeerde ze. Niks werkte voor de langere termijn. Tot ze hulp zocht bij een gewichtsconsulent. Die gaf haar nuttige inzichten, die wel hielpen om blijvend af te vallen. Inmiddels is er zo’n 10 kilo vanaf.

Richelle: “Ik heb zoveel diëten geprobeerd. Montignac, koolhydraatarm, de hele dag groente- en fruitsmoothies eten. Het werkte allemaal perfect tot ik mijn streefgewicht bereikte. Dan viel ik weer terug in mijn oude eetpatroon. Iedere keer weer.”

Een gewichtsconsulent kan nuttige inzichten geven die helpen om af te vallen

Hulp zoeken

Een collega gaf Richelle het zetje dat ze nodig had om haar levensstijl ten goede aan te passen. “Zij was veel kilo’s kwijtgeraakt dankzij een gewichtsconsulent. Ze doorliep een traject en had begeleidende gesprekken. Er waren vaste menu’s en je mocht elke dag 2 favoriete “zondes” nemen. Omdat ik zelf mensen coach, trokken de gesprekken me wel aan. Alleen minder eten of anders eten werkte bij mij blijkbaar niet. Ik wilde graag onderzoeken waarom ik telkens zoveel eet. “

Eerste gesprek

“Het eerste gesprek bij mijn gewichtsconsulente in Boskoop voelde als een soort thuiskomen. Ik voelde me op mijn gemak en op mijn plek. Er was zoveel ruimte voor mijn verhaal. Het voelde als een warm bad waarin ik lekker kon dobberen. Dit alles deed mij besluiten om aan de slag te gaan. Ik had het gevonden!”

Bewust worden van eetgedrag

De gewichtsconsulente maakte Richelle bewust van haar eetgedrag. “Ze liet me zien hoeveel ik eet en wat ik eet. Ze keek mee naar mijn eetpatroon. Dat vond ik heel fijn. Ik voelde vastigheid en vertrouwen, een nieuwe basis. Het wekelijkse huiswerk liet me nadenken over mijn oude en nieuwe eetpatroon.”

Richelle ontdekte waarom het haar niet lukte om blijvend af te vallen. “Ik at te veel omdat ik geen rem had. Ik vind alles lekker.” Ook realiseerde ze zich dat er geen regelmaat in haar eetpatroon zat. “Ik at onbewust.”

Een groot pluspunt in de gesprekken met haar consulente, was de onvoorwaardelijke steun die Richelle ervaarde. “Als ik een keer was aangekomen of niet veel was afgevallen, oordeelde ze niet, maar steunde ze me. Ze kreeg me weer met beide benen op de grond. Zo belangrijk, omdat ik mezelf wél afwees op zo’n moment.”

Alles eten, maar met mate

Richelle ontdekte dat ze haar levensstijl moest veranderen als ze wilde stoppen met jojoën. Maar wat was nu het ‘geheim’? Of was dat er eigenlijk niet? “Gewoon gezond eten en drinken, en niet te veel, daar gaat het om. Dat kun je de rest van je leven goed volhouden. En dan hoef je geen dieet te volgen.”

Richelle voor en Richelle na: ruim 10 kilo lichter

Boodschappen doen in de supermarkt

Met de menu’s die Richelle van haar consulente kreeg, kon ze zelf aan de slag. “Ik werd zekerder van mezelf in de supermarkt. Met de menu’s die voor me gemaakt werden, kon ik gericht boodschappen doen. Zonder in verleiding te komen om dingen te kopen die slecht voor me zijn.”

Als het eten even ‘misgaat'

“Ik weet nu wat ik kan eten om op mijn gewicht te blijven. Ik heb meer kennis gekregen van eten. En ik heb meer zelfvertrouwen. Als ik een slechte week heb, door feestjes of situaties op het werk, dan kan ik daarna mijn gezonde eetpatroon weer oppakken. Ik hoef niet helemaal opnieuw te beginnen maar ik let even wat beter op. Een fijne, stabiele basis.“

Blik op de toekomst

“Mijn toekomst zie ik positief. Ik ben zeker geen heilige. Ik hou van eten en dit zal altijd zo blijven. Maar ik heb nu wel meer richting. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben wel goed op weg.”

Over Richelle

Richelle (55) woont in Rotterdam. Ze werkt als innerlijk-kind coach en parttime in de gehandicaptenzorg. Ze woont samen met haar partner.

Hulp bij afvallen

Wil je hulp bij het afvallen, dan is het slim om met je huisarts te overleggen wat de beste aanpak is. Samen met je huisarts kun je kijken welke hulpverlener hier eventueel het beste bij zou passen. Bijvoorbeeld een diëtist of gewichtsconsulent.

Vind een gewichtsconsulent of diëtist bij jou in de buurt.