Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Veilig eten onderweg

Zomers dagje weg zonder buikpijn

Trek je eropuit deze zomer? En neem je eten mee voor onderweg? Met deze tips voorkom je dat jouw tripje eindigt in buikpijn.
Op de fiets door de Hollandse duinen, een dagje Amsterdam met de trein, of met de auto op weg naar de camping in Frankrijk. Voor veel Nederlanders staat ook deze zomer weer in het teken van onvergetelijke uitstapjes. Onvergetelijk omdat je vooral op de wc hebt gezeten? Liever niet! Toch lopen dagelijks 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. Bijvoorbeeld omdat zij niet veilig omgaan met eten onderweg.

Bacteriegroei buiten de koelkast

Je kunt ziek worden van eten dat niet koud genoeg is bewaard. Vooral vlees en vis zijn risicoproducten. Een broodje zalm mee in de fietstas, of boterhammen met filet americain in een warme auto, is daarom geen goed idee. Buiten de koelkast groeien bacteriën, zoals de beruchte salmonellabacterie, snel uit tot aantallen waar je ziek van wordt. Met warm zomerweer gaat dit nog sneller. Elke graad warmer versnelt de groei.

Tips voor onderweg

Door op te letten wát je meeneemt én dit koel te bewaren, verminder je het risico dat je ziek wordt. Met deze tips voorkom je een enkeltje toilet:

1. Bewaar koel

Bewaar eten in een koelbox of koeltas met koelelementen. Zonder koeltas op pad? Doe het eten in een bewaarbakje of aluminiumfolie, wikkel er eventueel wat kranten omheen. Handig: maak de avond tevoren je brood klaar en vries het in. Zo blijft het langer goed onderweg en is het ontdooid als je het gaat opeten.

2. Neem eten mee dat langer goed blijft

Neem producten mee die minder snel bederven zoals:

 • Brood: volkorenbrood, krentenbol of mueslibol, volkoren wraps.
 • Broodbeleg: 100% pindakaas, schijfjes komkommer, tomaat of avocado, gekookt ei, geraspte wortel met rozijnen, plakjes fruit, zelfgemaakte hummus of doperwtenspread. Een combinatie zoals pindakaas en komkommer is ook lekker.
 • Tussendoor: fruit, handje ongezouten noten. Drinken: water blijft lang goed. Koffie, thee, soep en gekoelde dranken blijven lang lekker ineen thermoskan.

Wil je salade, vis of vleeswaren zoals kipfilet of ham meenemen? Dit zijn producten die snel kunnen bederven. Zorg dat je deze dus goed koelt of eet ze snel op!

3. Was je handen

Was je handen met zeep onder stromend water voordat je gaat eten of eten klaarmaakt. Was ook groente en fruit grondig. Tissues komen vaak goed van pas.

Gratis Cool-tasje!

Tot en met 21 juli 2019 kon je meedoen met de actie om een Cool-tasje te winnen. De actie is afgelopen. De winnaars van de actie krijgen het tasje binnenkort automatisch thuisgestuurd. Verzending zal plaatsvinden op 25 juli 2019.

Bekijk de actievoorwaarden

Actievoorwaarden:

 • Deze online actie ‘Cool-tasje’ wordt georganiseerd door Stichting Voedingscentrum Nederland, Postbus 85700, 2508 CK Den Haag, hierna te noemen Voedingscentrum.
 • Minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.
 • De actie loopt van 9 juli en eindigt op 21 juli 2019 en deelname is gratis.
 • Het opgeven van je naam en adres houdt in dat je de actievoorwaarden accepteert.
 • Alleen deelnemers die in Nederland wonen maken kans om een prijs te winnen.
 • 1000 deelnemers ontvangen per post een Cool-tasje op hun huisadres. De verzending zal plaatsvinden op 25 juli 2019.
 • Cool-tasjes zijn niet in te wisselen voor geld.
 • Geen enkele betwisting van deze actievoorwaarden zal in overweging genomen worden.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 • Het Voedingscentrum is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele schade die voortvloeit uit de deelname aan de actie noch voor eventuele technische storingen, gebreken of vertragingen met betrekking tot de deelname aan de actie of de aanwijzing van de winnaar.
 • Het Voedingscentrum behoudt zich het recht voor de actievoorwaarden te allen tijde op enige wijze te wijzigen of aan te vullen, of de actie stop te zetten.
 • Op deze actie is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

sluiten