Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Picknick of barbecue? Voorkom voedselvergiftiging

Jaarlijks lopen 650.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Bij mooi weer is het extra opletten geblazen. Want hoe warmer het is, hoe sneller ziekmakers toeslaan. Hoe voorkom je dat jij of je naasten ziek worden van eten? Lees deze tips.
Jaarlijks lopen 650.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Bij mooi weer is het extra opletten geblazen. Want hoe warmer het is, hoe sneller ziekmakers toeslaan. Hoe voorkom je dat jij of je naasten ziek worden van eten? Lees deze tips.
cooltasje

Picknick: kijken wat je meeneemt

Ga je picknicken? Of neem je eten mee voor onderweg? Kijk goed wat je meeneemt. Vooral op zomerse dagen is het niet verstandig om vlees en vis in je lunchpakket te doen. Buiten de koelkast groeien bacteriën, zoals de beruchte salmonellabacterie, snel uit tot aantallen waar je ziek van wordt. Elke graad warmer versnelt de groei. Vooral ouderen, zieken, zwangeren en kleine kinderen lopen risico en kunnen ernstig ziek worden.

Kies daarom liever producten die langer goed blijven. Denk bij broodbeleg aan 100% pindakaas met schijfjes komkommer, gekookt ei met tomaat of avocado, plakjes aardbei of banaan, of hummus met reepjes paprika. Voor tussendoor is fruit ideaal, of een handje ongezouten noten.

Wil je salade, vis of vleeswaren zoals kipfilet of ham meenemen? Zorg dat je deze producten goed koelt, bijvoorbeeld in een koelbox of koeltas met koelelementen. Of eet ze snel op!

BBQ: koel bewaren, goed doorbakken

Ga je barbecueën? Haal eten dat snel bederft, zoals vlees en vis, pas vlak voor gebruik uit de koelkast. Laat het ook niet op tafel of naast een hete barbecue staan, maar zet het zo snel mogelijk terug in de koelkast. Gebruik verschillende tangen en snijplanken voor rauw en ander eten om kruisbesmetting te voorkomen.

Verhit vlees en vis altijd goed en draai het regelmatig om. Controleer of het helemaal gaar is voordat je het opeet. Om zwarte randjes te voorkomen, wacht je tot de vlammen zijn gedoofd en de kooltjes gloeien. Toch zwarte randjes? Snijd deze eraf voordat je opeet.