Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten bij anderen en op uitjes (4 t/m 12 jaar)

Je kind gaat gezellig ergens anders spelen of gaat een dagje naar opa en oma. Of jullie gaan samen een uitstapje maken. Dan kan de eetdag net wat anders verlopen dan thuis. Dat een dag een keer anders gaat, is niet erg. Met onze tips zorg je voor een gezonde balans.

Spelen en eten bij familie en vrienden

Wanneer je kind bij iemand speelt of bij opa en oma is, kunnen daar andere regels gelden dan bij jullie thuis. Als dat zo is en je vindt dat vervelend: praat erover! Het is helemaal niet gek om afspraken te maken met anderen over bijvoorbeeld snoep en drinken. Maar hoe doe je dat dan? Wij geven 4 tips:

 • Kinderen snappen goed het verschil tussen regels thuis en bij bijvoorbeeld een vriendje of opa en oma. Zeker als je uitlegt dat het een uitzondering is: “bij opa en oma gelden andere regels en als zij je weleens limonade geven, vind ik dat prima."
 • Het is niet nodig om van alles een punt te maken. Bepaal wat voor jou echt belangrijk is in de opvoeding en ga daarover in gesprek met familie, andere ouders en vrienden. Zoek daarvoor een rustig moment.
 • Praat in de ik-vorm en word niet boos. Zeg bijvoorbeeld: "ik zou het fijn vinden als jullie water of thee geven in plaats van cola wanneer mijn kind bij jullie is".

kleinzoon met oma in de keuken

Eten tijdens een dagje uit

Een dagje uit, dat is een feestje! Het is een uitje dus misschien wordt er wat meer gesnoept en gesnackt dan normaal. Dat is niet erg, maar toch fijn als er wat te kiezen valt. Met een beetje balans en gezonde alternatieven hou je het de hele dag wel uit!

Zelf meenemen

Je kunt bijvoorbeeld meenemen:

 • Lekkere gezond belegde volkorenbroodjes
 • Volkoren mueslibol
 • Stuk fruit en snackgroenten
 • Een fles water
 • Eventueel voor iedereen een snoepje of koekje

Om je eten langer goed te houden, kun je het meenemen in een koeltas. En bekijk ook de tips op de pagina Eten op de basisschool. Daar lees je meer over eten dat lang goed blijft en makkelijk mee te nemen is.

Kijk voor geschikte tussendoortjes op de pagina Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind?. Je kunt in plaats van iets te snoepen meenemen ook trakteren op een waterijsje.

Eten op bestemming

Soms heb je misschien geen eten bij op een dagje uit en wil je op de bestemming wat te eten en drinken kopen. Het aanbod bij dagattracties wordt gelukkig steeds gezonder. Kies een frisse (fruit)salade, volkorenbroodje of water. Hieronder vind je 3 manieren die helpen om de dag gezonder door te komen.

Manier 1: Plannen

Probeer het uitje tussen maaltijdmomenten in te plannen. Dan kun je thuis eten of ergens waar ze een gezonder kindermenu hebben.

sluiten
Manier 2: Kies voor kleinere porties
 • Koop geen all-in-ticket waarbij je onbeperkt kan eten. Het is misschien goedkoper, maar je eet al gauw meer dan de bedoeling was.
 • Kies de kleinste portie of deel een portie met z’n tweeën.
 • Accepteer dat het een snackdagje is en houd daar rekening mee met het verdere weekmenu.
sluiten
Manier 3: Ga voor de gezondere versie
 • Neem poffertjes zonder de boter.
 • Eet een patatje zonder saus. 
 • Kies bruine broodjes in plaats van witte.
 • Kies voor waterijs of sorbetijs in plaats van roomijs.
 • Drink water of (lichte) lauwe thee in plaats van frisdrank. 
sluiten

meisje speelt in grote speeltuin

Vraag naar gezond

Hoe meer mensen vragen naar gezonde producten en het kopen, hoe eerder het wordt aangeboden. Als er maar veel vraag is naar bijvoorbeeld water of fruit, dan komt het vanzelf op de menukaart. Vraag daarom naar gezonde producten als er te weinig gezonde producten te vinden zijn op je bestemming. Of vraag of ze van plan zijn om in de toekomst het aanbod gezonder te maken.

Uit eten met kinderen

Uit eten gaan is voor veel kinderen een speciale gebeurtenis. Vaak zijn er kindermenu’s met bijvoorbeeld een kinderpannenkoek of friet met een kroket. Voor af en toe kan dat prima. Maar weet dat je kind niet automatisch hoeft te kiezen uit de kindermenu’s. Want het is toch superleuk om te kiezen uit het ‘grote-mensen-menu’? Je kunt dan vragen om een kleinere portie.