Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom?
Lees onze uitleg
.
sluit
Elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten
Aanmelden
Dit verzoek niet meer tonen
Schijf van Vijf
Mijn gewicht
Mijn kind en ik
Mijn boodschappen
Recepten
Encyclopedie
Webshop
Mijn Voedingscentrum
Service
Vraag en antwoord
Professionals
Onderwijs
Pers
Over ons
Nieuwsbrief
Duurzaam eten
Informatie & tools voor professionals
Informatie duurzaam
Duurzaam en Schijf van Vijf
Eten volgens de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op en de milieudruk kan tot wel 35% omlaag. Bekijk de pdf ‘Milieudruk van de Schijf van Vijf’.
Factsheets
Het Voedingscentrum biedt factsheets over onder andere duurzamer eten, nieuwe eiwitbronnen, voedselverspilling en het bewaren van voedsel.
Duurzaam eten in 7 stappen
Wat is duurzaam eten? En hoe doe je dat? Op deze pagina vind je de belangrijkste tips op een rijtje.
Tools en materialen
Duurzaam
Bekijk de tools, materialen en video's die kunnen helpen om duurzamer te gaan eten.
Bewaren
Wie slim bewaart, verspilt minder. Bekijk het overzicht met alle tools en info rondom het bewaren van voedsel.
Minder verspillen
Voedselverspilling voorkomen is nodig om onze klimaatimpact te verlagen. Deze tools helpen daarbij.
Meer lezen in de encyclopedie
Lupine
Lupine is een peulvrucht. Er bestaan honderden soorten lupines. De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten.
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Eerlijke handel (fair trade)
Aan een keurmerk kun je zien welke producten ‘eerlijk’ zijn en welke niet. Voorbeelden van keurmerken: Fairtrade - Max Havelaar Rainforest Alliance UTZ Certified Bij...
Stadslandbouw (urban farming)
Stadslandbouw (urban farming) is de productie van voedsel in en om de stad. Bijvoorbeeld in stadsboerderijen, volkstuinen en schooltuintjes. Deze vorm van landbouw heeft vaak...
Regionale landbouw en streekproducten
Regionale landbouw brengt stad en platteland dichter bij elkaar: de consument krijgt zicht op hoe eten wordt verbouwd. De afzet van streekproducten gebeurt bijvoorbeeld via...