Menu
Zoek

Ervaringen scholen met voedingsbeleid

2 basisscholen vertellen over hun voedingsbeleid. Waarom zijn ze er mee gestart, hoe gaat het en waar liggen de uitdagingen? Ter inspiratie!

"Goed voorbeeld doet goed volgen"

Locatieleider Ingrid Bruinenberg van basisschool De Triade in Wolvega: "Gevulde koeken, saucijzenbroodjes en stroopwafels… We verbaasden ons over wat er allemaal uit de broodtrommels van onze leerlingen kwam. Daarom gooiden we 4 jaar geleden het roer om. Samen met de GGD Fryslân stelden we een voedingsbeleid op. Via workshops en ouderavonden lichtten we onze plannen toe. En we nodigden leerlingen en ouders uit voor onze gastlessen over voeding. Door iedereen erbij te betrekken, creëerden we veel draagvlak."

Gezonde traktaties

"In ons voedingsbeleid staat dat we de voorkeur geven aan gezonde traktaties. Voorbeelden hiervan zijn een spiesje met druiven, een soepstengel, rozijnen of een handje naturel popcorn. De leerlingen eten de traktaties altijd op bij het ochtendtussendoortje. Eerst dachten we nog: o help, straks krijgen we boegeroep in de klas. Maar wat blijkt: kinderen vinden duidelijkheid juist fijn. Door ons beleid weten ze heel goed wat wel en niet kan."

Gruitdagen

"In ons voedingsbeleid zijn ook 'gruitdagen' opgenomen. Dat wil zeggen dat je op maandag en dinsdag fruit of groente meeneemt als ‘tienuurtje’. Het mooie is: bijna alle kinderen nemen ook op de andere dagen fruit of groente mee. Goed voorbeeld doet goed volgen!"

Voedingsbeleid in simpele stappen

"Ons advies is: begin met simpele aanpassingen. Een ander traktatiebeleid bijvoorbeeld. En ga dan steeds een stap verder. Onze volgende stap is drank. We willen dat de leerlingen straks meer water en melk drinken in plaats van ranja en andere zoete dranken."

"Ook thuis geen strijd dankzij voedingsbeleid"

Directeur Valerie van 't Hooft van basisschool De Buut in Zoetermeer: "Het aanbod van ongezonde tussendoortjes is veel groter dan het gezonde aanbod. Je ziet overal 'energierijke' koeken of fruitdrankjes die stiekem veel suikers bevatten. Voor ouders is het daarom soms moeilijk om gezondere keuzes te maken. En ze vinden het lastig om 'nee' te zeggen tegen hun kind. Als school kun je ze daarin ondersteunen."

Fruitdag=fruitdag

"Op De Buut stimuleren we gezond eten. Dat hebben we vastgelegd in ons voedingsbeleid. Op dinsdag en vrijdag nemen leerlingen bijvoorbeeld groente of fruit mee als tussendoortje. Ook voor ouders is dit heel helder: vandaag is het fruitdag, dus je krijgt fruit mee. Punt. En omdat alle kinderen eraan meedoen, is er ook geen strijd thuis."

Kleine traktatie

"Ook voor traktaties hebben we richtlijnen. Op onze site staat welke traktaties betere keuzes zijn, zoals een doosje rozijntjes of snoeptomaatjes. Ook de hoeveelheid is belangrijk. Een traktatie is een extraatje en kleiner is dus beter. Met 25 kinderen in de klas wordt er heel wat getrakteerd."

Samenwerking diëtist

"Sinds kort werken we samen met een diëtist die praktische tips geeft in onze nieuwsbrief. Bijvoorbeeld over gezonde traktaties. Of hoe je gezond eten aantrekkelijker maakt voor je kind. Door ouders te betrekken, houden we het beleid actief. We willen ze informeren en ook handvatten geven hoe zelf kunnen meedoen. We zeggen eigenlijk: ook op school waarborgen we de gezondheid van jullie kinderen."
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.