Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Leerlingen en studenten betrekken

Het betrekken van leerlingen of studenten bij het realiseren en op de agenda houden van een gezondere en duurzamere schoolkantine is belangrijk. Toch blijkt dit in de praktijk niet vanzelfsprekend. Jongeren geven wel aan graag te willen meedenken en meedoen. Ze zeggen zelfs ‘regel het voor ons’. Weten hoe jullie dit kunnen aanpakken? Maak gebruik van onze hulpmiddelen met concrete handvatten en laat je inspireren.

Wat willen leerlingen en studenten?

In deze factsheet lees je wat leerlingen en studenten denken over een gezondere schoolkantine en hoe ze betrokken willen worden. Waar liggen hun wensen en behoeften? Met handige aanbevelingen voor in de praktijk.

Download de Factsheet leerlingen betrekken bij de eetomgeving op school (pdf) of lees hem direct hieronder.

Wat kunnen jullie doen als school?

Leerlingen of studenten betrekken bij een gezondere en duurzamere schoolkantine kan bijvoorbeeld door hun wensen en behoefte in kaart te brengen. Dit kunnen jullie door doen:

  • Een vragenlijst in te laten vullen. Je kunt hiervoor onze gratis online vragenlijst gebruiken. Deze kun je dupliceren en eventueel zelf vragen toevoegen of verwijderen. Je kunt een uitnodiging voor de vragenlijst per mail sturen of een QR-code maken. De QR-code kun je bijvoorbeeld delen op een digibord, zodat leerlingen en studenten makkelijk bij de vragenlijst komen.
  • Een brainstorm te organiseren met een groepje leerlingen of studenten. Maak het aansprekend voor de jongeren door met Photovoice te werken. Hiermee krijgen leerlingen en studenten zelf de kans om aan het woord te komen en ideeën te ontwerpen voor hun ideale gezonde en duurzame schoolkantine.
  • In gesprek te gaan met jullie leerlingen- of studentenraad. Hierbij kunnen de discussiekaarten van de Gezonde School handig zijn. De stellingen en tips kunnen helpen de behoeften om in concrete acties.
  • Een wedstrijd te organiseren voor een nieuw gezond broodje of snack voor in de kantine dat voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.

Houd leerlingen en studenten op de hoogte

Leerlingen en studenten willen graag weten wat er met hun input gebeurt. Informeer hen daarom over de vorderingen en/of uitkomsten. En zorg voor een vast contactpersoon waar ze laagdrempelig terecht kunnen met ideeën en vragen.

Handen uit de mouwen

Ook vinden leerlingen en studenten het leuk om hun handen uit de mouwen te steken. Zo helpen ze mee met het creëren van een gezond en duurzaam aanbod op school én met het creëren van draagvlak bij hun leeftijdsgenoten. Laat leerlingen of studenten bijvoorbeeld meehelpen in de kantine. Of laat ze in een projectweek meedenken over gezond eten en drinken.

drie studenten bij elkaar aan tafel

Feest!

Vergeet ook niet om de successen met leerlingen en studenten te vieren, bijvoorbeeld bij het behalen van een Schoolkantine Schaal of Opstapjes. Zij hebben vaak hele leuke ideeën voor dit feestelijke moment.

Hoe pakken anderen scholen dit aan?

Zóveel scholen zijn al fantastisch bezig met het betrekken van leerlingen of studenten! Laat je inspireren door hun ervaringen. Wat herkennen jullie in hun verhaal? Halen jullie er nog een mooie tip uit?