Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gouden schoolkantine voor én door studenten

30 oktober 2023
Bij het ROC van Amsterdam College Centrum worden studenten opgeleid tot koks, gastheren/-vrouwen of horecamanagers. In de opleidingen staat gezonde, duurzame en veilige voeding centraal. En dat is ook terug te zien in de kantine, genaamd I-Food. Alles wat hier op de menukaart staat wordt met aandacht voor én door studenten gemaakt, met een Gouden Schoolkantine Schaal als beloning.

Verrassende specials en vega-gerechten

Het gezicht van de kantine I-Food is praktijkdocent Patrick Kroes. Iedere dag is hij hier te vinden om studenten de basis te leren van het koken, bedienen en managen. Samen voorzien ze de kantinebezoekers van de lekkerste dingen. Hij vertelt: “We maken niks van tevoren, alles op aanvraag. Van broodjes en salades tot warme specials. Deze specials verzinnen de studenten in opleiding zelf, waarbij ze rekening moeten houden met een aantal voorwaarden. Denk aan een verschillende kooktechnieken, smaaksoorten en ingrediënten.”

De gerechten die worden gemaakt zijn in de meeste gevallen vegetarisch. “Veel collega’s komen in de kantine eten en een groot deel van hen is vegetariër. Van studenten horen we ook vaak dat ze het lekker vinden om eens wat anders te eten en vega-gerechten te proberen. Vleesvervangers als tempé en Quorn kun je bijvoorbeeld heel lekker marineren en kruiden. Ik heb al zoveel mensen gehad die denken dat het malse kip is. Het is hartstikke leuk om mensen zo te verrassen.”

Patrick met twee leerlingen

Gouden schoolkantine

Toen Patrick 8 jaar geleden begon bij het ROC bestond het aanbod onder andere uit kaas- en saucijzenbroodjes. Deze ongezonde snacks haalde hij in de loop van dat beginjaar weg. “Gewoon doen”, zegt Patrick. “De eerste week krijg je de vraag of je geen frikandel of iets vergelijkbaars hebt, een week later hoor je niks meer. Studenten kunnen altijd nog naar de supermarkt in de buurt, maar vaak doen ze dat niet meer. Ze blijven hier en proberen bijvoorbeeld een broodje uit de kantine. Die zijn lekker en goed betaalbaar. En studenten hoeven die paar meter naar de supermarkt, wat ze vaak al te ver vinden, niet te lopen.”

Met alle gezonde keuzes is het niet gek dat de kantine I-Food bekroond is met een Gouden Schoolkantine Schaal. “We kiezen vooral voor bruin brood en zo min mogelijk wit brood. Hetzelfde geldt voor pasta”, licht Patrick toe. “Ook letten we op het zoutgebruik en doen we veel met kruiden. Alle kruidenmixen maken we bijvoorbeeld zelf. We bieden allerlei soepen en salades aan, vaak ook met een bepaald thema, zoals de Indonesische, Turkse of Marokkaanse keuken.”

Gezond én duurzaam

Naast gezondheid staat ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Patrick vertelt: “We kijken heel goed naar wat we inkopen en proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Met de studenten bedenken we wat we met restjes kunnen doen. Kunnen we er nog een soep of saus van maken? Of kunnen we het verwerken in een salade? Van restjes aardappel maken we bijvoorbeeld een aardappelsalade en van restjes groente een groentesoep. En andere restjes brengen we naar het daklozencentrum een paar straten verderop.”

Afbeelding bij quote 'We proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Is er iets over, dan kijken we wat we daar nog van kunnen maken.'

We proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Is er iets over, dan kijken we wat we daar nog van kunnen maken.

Patrick Kroes, praktijkdocent ROC Amsterdam College Centrum

Nieuw schooljaar, nieuwe menukaart

Patrick heeft de menukaart voor het nieuwe schooljaar weer gevuld met allerlei lekkere en gezonde dingen. “Er is genoeg te kiezen. Van een volkorenpasta salade met pesto tot heerlijk gevulde wraps. Een paar gerechten zijn misschien net iets minder gezond”, zegt Patrick. “Als ze hier in de keuken bijvoorbeeld kroketten of loempia’s leren maken, dan bieden we deze zelfgemaakte snacks aan in de kantine. Het gaat om de balans en met 99% gezond zijn we volgens mij goed bezig.”

In het nieuwe schooljaar komt er nog iets nieuws: een eigen duurzame tuin achter de school en op binnenplaats. “Hier komen fruitbomen te staan en worden verschillende groentesoorten en kruiden verbouwd. Deze producten gaan de studenten gebruiken bij het koken”.

Ook nieuw: gratis ontbijt op school

Ten slotte een ander nieuw initiatief op het ROC: gratis ontbijtjes op school. “Er zijn te veel studenten die thuis niet kunnen ontbijten, omdat het er simpelweg niet is. Met hulp van de gemeente hebben we geregeld dat er ontbijt beschikbaar komt op school. We gaan dit eens in de 2 weken doen. Docenten nemen afwisselend een klas mee en de studenten kunnen zelf een lekker ontbijtje pakken. Het wordt een buffet met volkorenbroodjes, magere kwark en yoghurtjes en muesli. Voor iedereen is er wel iets.”