Adviezen in het kort
Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis, ook voor mensen met hart- en vaatziekten. In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en vis. Raad die producten dus vooral aan. Bij hart- en
vaatziekten wordt iets meer vis
aanbevolen, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.
Voor mensen met hart- en vaatziekten is het verder vooral belangrijk om:
- Roomboter en harde margarine te vervangen door oliën en zachte margarine of halvarine.
- Voor halfvolle of magere zuivelproducten en voor 20+ of 30+ kaas te kiezen in plaats van de vette varianten.
- Niet veel vlees te eten en te variëren met vis (1-2 porties per week), peulvruchten, ei en ongezouten noten.
- Niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
- Geen alcohol te drinken.
Ga naar alle voedingsadviezen bij hart- en vaatziekten, inclusief handige video. En als je patiënt te zwaar is, kijk dan ook bij overgewicht.
Producten met plantensterolen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Maar raad geen rode gist rijst aan. Dat kan schadelijk zijn. Het slikken van visoliesupplementen is niet effectief voor het verlagen van het LDL-cholesterol. Lage
doseringen leveren geen gezondheidswinst en over het effect van
hoge doseringen is niet duidelijk of het gezondheidswinst
oplevert of niet.