De Schijf van Vijf is primair bedoeld voor de algemene populatie, maar een voedingspatroon volgens de uitgangspunten van de Schijf van Vijf kan ook als volwaardige basis dienen bij chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Bepaalde aspecten, zoals de hoeveelheid en soort vetten, vragen om extra aandacht. Een diëtist kan aanvullende adviezen op maat geven.
Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over hart- of vaatziekten.
Adviezen in het kort
In de Schijf van Vijf staan producten die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en vis. Bij hart- en vaatziekten wordt iets meer vis aanbevolen dan normaal, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Daarnaast is het vooral belangrijk om:
- Roomboter en harde margarine te vervangen door oliën en zachte margarine of halvarine.
- Voor halfvolle of magere zuivelproducten en voor 20+ of 30+ kaas te kiezen in plaats van de vette varianten.
- Niet veel vlees te eten en te variëren met vis (1-2 porties per week), peulvruchten, ei en ongezouten noten.
- Niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
- Geen alcohol te drinken.
Als je patiënt te zwaar is, dan helpt afvallen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Dat is goed voor hart en bloedvaten. Bekijk ook de pagina over overgewicht en afvallen.
Producten met plantensterolen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Maar raad geen rode gist rijst aan. Dat kan schadelijk zijn. Het slikken van visoliesupplementen is niet effectief voor het verlagen van het LDL-cholesterol. Lage doseringen leveren geen gezondheidswinst en over het effect van hoge doseringen is niet duidelijk of het gezondheidswinst oplevert of niet.