Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Food Innovation Bachelor's Award

Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker voor consumenten. Daarom daagt het Voedingscentrum elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen.

Een gezondere kant-en-klaarmaaltijd, met groenten van het seizoen? Duurzaam geproduceerde vleesvervangers? De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA). Alle 3e en 4e jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award.

De opdracht is: ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product aan, zodat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument.

De volgende Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) is in juni 2022!

Winnaars Food Innovation Bachelor's Award 2021

De winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2021 is Better Bites van Guusje van der Fleuten. Het gaat om een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten.

Winnaar fiba 2021

Wat zijn de prijzen?

De groep studenten die de beste innovatie instuurt heeft niet alleen iets bijzonders te vermelden op zijn cv, maar verdient ook een geldprijs.

De winnaar krijgt dit jaar € 750, de tweede prijs € 500 en de derde prijs € 400, daarnaast is er een publieksprijs, en wordt er een extra prijs uitgereikt voor het beste etiket, die prijs is € 250. Dit is geen verplicht onderdeel van de Food Innovation Bachelor’s Award, maar hiermee willen we de studenten wel stimuleren om extra aandacht aan dit belangrijke onderdeel te schenken.

Winnaars voorgaande jaren

Ter inspiratie een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van afgelopen jaren:

  • Uk & Puk - groente- en fruithapjes voor baby’s met toegevoegde allergenen (ei & pinda)
  • Groenola - gezond ontbijtproduct op basis van havervlokken, wortel, kikkererwten
  • Hartstikke Gruun Groenteplakken - broodbeleg op basis van zoete aardappel en groente
  • Mr. Bean - plantaardig broodbeleg op basis van bonen
  • POF - snack van gepofte bonen
  • Bug-A-Spread – Broodbeleg op basis van insecten
  • Steamit - Take-away concept voor stations met gezonde en duurzame snacks
  • Oventopper - saus op basis van groente en peulvruchten, om vis of vlees te bereiden in de oven
  • Pizza Bambini - kleine pizza met gepureerde groente, extra vezels en minder zout
  • Vintage spread - groentespread voor op brood op basis van peulvruchten en groenten
  • Visknaks - knakworsten gemaakt van zalm en heek
  • Vlinderbrood - brood met peulvruchtenmeel; met veel vezels en weinig zout
  • Fallini - volkoren afbakbroodje met groente en kruiden
  • Boterhamvis - plakjes broodbeleg gemaakt van witvis en geroosterde paprika
  • Dip sum - gestoomd hapje van kip en groenten
  • Vergroentjes - vierkante ‘bitterballen’ op basis van vergeten groenten