Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Couscous met courgette en pompoen

Couscous met courgette en pompoen

Een klassieke couscous uit de stoompan, gemaakt door de Healthy Sisters.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 570 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 winterpeen
  • 150 gram courgette
  • 250 gram pompoen
  • ¼ bos koriander
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 200 ml water
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel tomatenpuree zonder zout
  • 150 gram volkoren couscous

Materialen

Stoompan

Bereiding

  1. Laat gedroogde kikkererwten een nacht weken in koud water. Spoel kikkererwten uit blik af. 
  2. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. 
  3. Was de tomaat en snijd hem in kleine stukjes. 
  4. Was de wortel, schrap hem en snijd hem over de lengte in stukken. 
  5. Was de courgette en snijd hem over de lengte in stukken. 
  6. Schil de pompoen en snijd in grove stukken. 
  7. Was de koriander.
  8. Verwarm de margarine in het onderste gedeelte van een stoompan. Voeg de ui en daarna de tomaat toe en bak dit een paar minuten.
  9. Schenk het water in de pan en voeg de koriander, het gember-, paprika- en komijnpoeder en de tomatenpuree toe. Voeg de wortel, courgette, pompoen en kikkererwten toe en breng aan de kook.
  10. Doe de couscous in een ruime kom. Besprenkel de couscous met water en wrijf de korrels goed los. 
  11. Plaats de couscous in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat 15 minuten stomen.
  12. Schep de gestoomde couscous weer uit de pan in een grote schaal en laat het afkoelen.
  13. Besprenkel de couscous weer met water en wrijf de korrels nogmaals los met je handen. 
  14. Stoom het nog een keer gedurende 15 minuten.
  15. Neem de koriander uit de bouillon.
  16. Serveer de couscous op een bord met de groente eroverheen geschept. Geef er wat van de groentebouillon bij.

Variaties

Vervang de kikkererwten in blik door 75 gram gedroogde kikkererwten.

Ingrediënten over?

Koriander:
Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek. 

Recept van de Healthy Sisters

Najima en Rachida en vormen het duo Healthy Sisters. Zij helpen ons aan wat heerlijke recepten! Probeer vooral ook hun tajine met kabeljauw.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Pompoen'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 570 kcal
Vet 17 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 77 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 20 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week